Változás a gyógyszerpiacon

A tervek szerint drágulnának a koleszterinszint-csökkentők is

Magyar Nemzet

2011. április 11., hétfő 05:00

Írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július elsejétől milyen intézkedéseket tervez a kormány, s azoktól mekkora megtakarítást remél. A tervezett lépések – például a gyógyszergyártói befizetések növelése vagy a koleszterinszint-csökkentők támogatásának mérséklése – összesen 25,9 milliárd forintos bevételnövekedést, illetve kiadáscsökkentést jelentenének.
Mint ahogy azt már korábban tudni lehetett, a gyógyszercégeket terhelő, „különadó-jellegű”, a támogatott forgalmuk után számított befizetési kötelezettséget 12 százalékról 18-ra emelnék, ami 3,9 milliárd forintos bevételnövekedést hozhat az Egészségbiztosítási Alapnak – derül ki a lapunk birtokában lévő dokumentumból. Duplájára, a jelenlegi ötmillió forintról tízmillióra emelnék az orvoslátogatók után fizetendő díjat, hogy ezzel visszaszorítsák a gyógyszercégek marketingtevékenységét. Jelenleg 2619 bejelentett orvoslátogatót tartanak nyilván, az intézkedéssel számuk várhatóan csökkenni fog, emiatt az ellenőrzéseket fokozni kell – olvasható az anyagban.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.