VEKE: a BKV járatritkításra és létszámleépítésre készül

MNO

2007. december 19., szerda 15:11

Megbukott a Budapesti Közlekedési Zrt. reorganizációs programja – jelentette ki szerdán Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület vezetője budapesti sajtótájékoztatóján. A BKV vezérigazgató-helyettese cáfolta Vitézy közlését.

Vitézy Dávid – aki a civil szervezetben betöltött pozícióján kívül a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja – elmondta: a közlekedési vállalat és a főváros vezetése körülbelül egy éve spórolással és a tartalékok kihasználásával, de járatritkítás nélkül vállalta a BKV működésének nullszaldóssá tételét. Vitézy szerint ez a program megbukott, mert a BKV 2007-re 8,9 milliárd forintos veszteséggel számol, s ezt a hiányt járatritkításokkal akarják eltüntetni.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők elé kerülő előterjesztés bizonyítja: a vállalat járatritkításokra készül, hogy csökkentse a veszteséget. A civil szervezet vezetője hozzátette: ha a BKV a teljesítmény csökkentésével pénzt akar megspórolni, akkor az létszámleépítéssel is jár, mivel a költségek legnagyobb részét a bérek teszik ki. Vitézy Dávid a BKV előkészítő anyagaira hivatkozva elmondta: a közlekedési társaság a 200 legkorszerűtlenebb autóbusz forgalomból való kivonását tervezi, ez a buszforgalom körülbelül 17 százalékos leépítését jelenti.

A BKV „gondolatban” már eladta...

A civil szervezet vezetője szerint a BKV „gondolatban” már eladta az óbudai buszgarázst, leselejtezte ezeket a buszokat és „kirúgta” a járművezetőket. Vitézy szerint nem állják meg a helyüket a BKV és a főváros vezetésének a járatok menetrendjét rögzítő paraméterkönyv módosítására vonatkozó érvei, mivel a fővárosi közlekedésben funkcionális párhuzamosságok nincsenek, az Európai Unió úgynevezett zöld könyve nem tartalmaz irányelveket a teljesítménycsökkentésre, és hiába lett kevesebb Budapest lakossága, az agglomerációba kiköltözők továbbra is bejárnak Budapestre.

A VEKE vezetője azt mondta: a járatritkítások ellenére a BKV vesztesége a későbbiekben újratermelődik, mivel az utasok egy része elpártol a BKV-tól, így csökkennek a vállalat bevételei, s így a normatív állami támogatás is kevesebb lesz.
A BKV szerint nincs bukás

Somodi László, a BKV forgalmi vezérigazgató-helyettese az elhangzottakra reagálva azt mondta: 2007-ben 9 milliárd forinttal sikerült javítani a vállalat gazdálkodási eredményét, így nem lehet a reorganizációs program megbukásáról beszélni. Azzal kapcsolatban, hogy a BKV a járatok ritkításával pótolná a veszteséget, a vezérigazgató-helyettes azt mondta: korai arról beszélni, hogy milyen értékben változik majd a paraméterkönyv, hiszen arról később lesz döntés, ezen kívül a módosítás nem fogható fel pusztán gazdálkodási kérdésként. Vitézy Dávid szavaira reagálva Somodi úgy fogalmazott: hiába járnak vissza a fővárosba az agglomerációba költözők, a BKV-t igénybe vevők száma évről évre százalékban mérhetően csökken, így a társaság bevételei is.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban Somodi László elmondta: ha a kötöttpályás közlekedést helyezik előnybe, vagy a szóló buszokat csuklós járművekkel váltják ki, akkor adott számú utas kevesebb járművezetőt igényel, de a BKV jelenleg több száz fős járművezetői hiánnyal küzd, így buszvezetők elbocsátásáról nem lehet beszélni.

A buszgarázs- és kocsiszín-bezárásokat illetően a vezérigazgató-helyettes a távirati irodának kifejtette: a zuglói kocsiszín kapacitása alacsony, kihasználtsága akkor volt magas, amikor még a Rákóczi úton is közlekedett villamos, így valóban felvetődött a bezárása. Ezen kívül egy másik kocsiszín megszüntetése is szóba került, de változatlan villamosközlekedés mellett ez már komolyabb előkészítést igényel. A BKV a jelenlegi teljesítmény mellett nem tud bezárni autóbuszgarázst, így a kérdésre Somodi László szerint a paraméterkönyv módosításakor érdemes visszatérni.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.