Véres merénylet a kormányzati negyedben + Képek

Több halálos áldozat lehet

MNO

2011. július 22., péntek 17:31

A norvég rendőrség bejelentette, hogy pokolgép robbant a főváros, Oslo kormányzati negyedében péntek délután.

• Lövöldözés a munkáspárt nyári táborában
• Halálos robbanás rázta meg a belvárost + Videó + Képek
Hét ember vesztette életét, ketten pedig súlyosan megsebesültek az Oslo belvárosában pénteken történt robbantásos merényletben – közölte a rendőrség.A detonáció a kormányzati negyedben történt. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. Több épület erősen megrongálódott, de a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó magasépület ablakainak nagyobb része betört. Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és sértetlen – közölték. A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keres esetleges más pokolgépet.

Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart, és a norvég TV2 televíziós csatorna épületét is. A helyszínen egy összeroncsolódott gépkocsi látható. A meg nem erősített találgatások szerint ebben rejtették el a pokolgépet az ismeretlen tettesek. A televízió megrongálódott épületeket mutat, körülöttük a járdát üvegcserepek borítják, innen-onnan füst szivárog, és tucatnyi mentőautó és tűzoltóautó vonult ki.Egy Norvégiában élő magyar szemtanú arról számolt be az MTI-nek telefonon, hogy ő két rövid villamosmegállónyira járt, amikor egy nagyon erős dörrenést hallott. Az esős időjárás miatt először sokan mennydörgésre gyanakodtak, de a rendőrök, mentők és tűzoltók megjelenése ezt cáfolta. A tűzjelző szirénák még két órával később is hangosan szóltak a városrészben. Noha a rendőrség lezárta a teljes negyedet, mintegy száz méterre meg lehetett közelíteni a helyszínt, és a beszámoló szerint egy kirakat még ott is betört a légnyomástól. A szemtanú szerint a járókelők nyugodtan viselkedtek, csődület nem alakult ki. A hírügynökségi jelentések szerint a robbanás közvetlen közelében viszont pánik és káosz alakult ki. A negyed viszonylag néptelen volt, mert a nyári munkarendben pénteken háromkor már befejeződött a munkaidő, és az irodák fokozatosan kiürültek – mondta el a szemtanú.(Fotók: Reuters)

A norvég miniszterelnök „nagyon súlyosnak” minősítette a pénteki, oslói merénylet nyomán kialkult helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában. Jens Stoltenberg ugyanakkor korainak mondta, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen. Hollétét a rendőrség tanácsára nem árulja el – mondta. „Még ha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig elég drámai” – jelentette ki a miniszterelnök a norvég TV2 televíziónak, amelyet később egy gyanús csomag miatt kiürítettek.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.