Videó és tánc különleges találkozása + Képek

MNO

2010. november 16., kedd 17:11

A Tünet Együttes Nincs ott semmi – avagy alszanak-e nappal az álmok című előadásában használt real-time videotechnika reagál a mozgó test térbeli elhelyezkedésére, alakjára, mozgásának irányára és dinamikájára – olvasható a társulat közleményében. Így alakítja a hat táncos mozdulatait szorongásaik és fantáziáik kivetített képévé, kapcsolataik rendszerét mozgékony absztrakt festménnyé.

A 2010. november 24–25-én a Trafóban ismét látható produkcióban ennek az interaktív videotechnológiának a segítségével a táncosok és árnyaik egyformán élő szereplőként lehetnek jelen a színpadon, akár táncolhatnak is egymással. A videotechnika színházakban gyakori alkalmazásával ellentétben itt nem hátteret ad a vetítés, hanem egyenrangú játékostársként szerepel.Érdekesség, hogy a társulat Árnyékfilm című fekete-fehér kísérleti filmje éppen ennek a 2008-ban bemutatott előadásnak a látványvilágából fejlődött ki. Az élő szereplős rajzfilm bemutatója 2010. október 8-án volt Budapesten az EDIT2010 nemzetközi táncfilmfesztivál keretében. A tánccal nem csak ilyen formában találkoznak a társművészetek az előadás apropóján. A Tünet Együttes „Nincs ott semmi” témára írt ki kirakatpályázatot, amelyet az 1sima1fordított kreatív társulás nyert meg. Az interaktivitás a kirakatban, a Tünet Együttes rendhagyó köztéri kiállításában is megjelenik, például fényjáték formájában.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.