Világsztárok tisztelegnek Puskás Ferenc előtt

Ma este Budapesten gálázik a Real Madrid

MNO,

2005. augusztus 14., vasárnap 11:25

Ma este lép pályára egykori legendás játékosa, Puskás Ferenc tiszteletére Budapesten a Real Madrid. Puskás több egykori játékosa is eljött a mérkőzésre, ám a helyszínen Öcsi bácsi – akinek szombat este magas rangú állami kitüntetést adományozott az államfő – nem lehet ott egészségi állapota miatt. A találkozón búcsúzik a címeres meztől Illés Béla, azonban Lothar Matthäus csak a kispadról irányít.
Egykori legendás futballistája, Puskás Ferenc tiszteletére és jótékony céllal ma este Budapesten lép pályára a Real Madrid együttese az Aranycsapat egykori csatáráról elnevezett, a magyar válogatottra épülő gárda ellen. A gesztus maximálisan jár Öcsi bácsinak, aki a Real Madrid mezében hat bajnoki cím és három BEK-győzelem főszereplője volt, 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett.

A miniszterelnök javaslatára az államfő a a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Puskás Ferencnek. A világszerte nagyrabecsült sportolói pályafutásáért, az utánpótlás-nevelésben szerzett elévülhetetlen érdemeiért és edzői tevékenységéért kapta meg a magas rangú állami kitüntetést. Puskás Ferencnének Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője tegnap este adta át a kitüntetést a Real Madrid budapesti mérkőzése előtt tartott ünnepi vacsorán.

Puskás Ferenc tiszteletére Magyarországra érkezett a madridi klub elnöke, Florentino Perez, az egyesület alelnöke, Emilio Butragueno, valamint a Real legendás játékosai, Puskás egykori csapattársai, Alfredo Di Stefano, Amaro Varela Amancio, Enrique Pérez Pachín, José Emilio Santamaría és Antonio Ruiz Cervillo is.

A királyi gárda kapitánya, Raúl is dicsérte Puskást a mérkőzés előtt: „Puskás Ferenc a Real egyik mitikus játékosa volt, csapatának talán legfontosabb egyénisége. Megtisztelő számunkra, hogy vasárnap Budapestre mehetünk játszani az ő tiszteletére, ezért minden vágyunk, hogy olyan mérkőzést vívjunk, amely méltó a hírnevéhez. Bízom benne, hogy olyan teljesítménnyel tudunk előrukkolni, amely az igényes magyar közönséget is kielégíti. Látványos lesz a futballunk, nagy előadást tervezünk, parádézni akarunk Budapesten, már csak azért is, hogy jókedvvel vágjunk bele a közelgő szezonba.”

A ma esti mérkőzésen lép pályára először Európában a 2005/2006-os idényben a megerősített Real Madrid. Az együttes az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten túrázott, és a Tokio Verdy-től ki is kapott. Ezt követte az irdningi edzőtábor, ahonnan tegnap Budapestre érkezett a spanyol gárda. A Realból távozott Samuel, Figo és Solari, ám érkezett Julio Baptista, akit csak a „Fenevadként” emlegetnek, valamint Carlos Diogo. Madridba szerződött Robinho is, ám ő csak augusztus végén csatlakozik a Luxemburgo keretéhez.

Közben az is eldőlt, hogy Puskás Ferenc nem lehet ott a találkozón, mivel ezt egészségi állapota nem engedi. Öcs bácsi így televízión keresztül tekinti meg az előtte tisztelgő sztárokat.

Érdekesség, hogy a találkozón búcsúzik az utóbbi tíz év legjobb magyar futballistája, a 37 éves Illés Béla a címeres meztől, noha a mérkőzésen hivatalosan nem a nemzeti csapat lép fel. Lothar Matthäus első ízben vetheti be a győri csatárt, Priskin Tamást, aki a közelmúltban kapta meg az állampolgárságot. Sokáig úgy tűnt, maga a 150-szeres német válogatott, egykori aranylabdás Matthäus is pályára lép, ám végül letett ebbéli szándékáról, mondván, nincs olyan kondícióban, hogy vállalja a játékot, így csak a kispadról irányít majd. Világsztárból így is lesz elég a pályán.

A Puskás Ferenc-válogatott kerete: Rabóczki Balázs (FC Kobenhavn), Fülöp Márton (Tottenham Hotspur), Takács Ákos (Ferencváros), Nikolov Balázs (Debrecen), Vanczák Vilmos (Újpest), Stark Péter (Győr), Éger László (Debrecen), Balog Zoltán (Ferencváros), Komlósi Ádám (Debrecen), Juhász Roland (MTK Budapest), Rósa Dénes (Ferencváros), Vadócz Krisztián (Budapest Honvéd), Böőr Zoltán (Debrecen), Tóth Norbert (Újpest FC), Bárányos Zsolt (Budapesti Vasas), Halmosi Péter (Debrecen), Vincze Ottó (Győri ETO), Illés Béla (MTK Budapest), Priskin Tamás (Győri ETO, Rajczi Péter (Újpest FC), Kerekes Zsombor (Debrecen), Kenesei Krisztián (Győri ETO), Torghelle Sándor (Panathinaikosz)

A Real Madrid kerete: Iker Casillas, Diego Lopez, Jordi Codina, Michel Salgado, Ivan Helguera, Roberto Carlos, Josemaria Guti, Jonathan Woodgate, Francisco Pavon, Alvaro Mejia, Alvaro Arbelo, Thomas Gravesen, Pablo Garcia, Raul Bravo, Carlos Diogo, David Beckham, Ruben Delared, Julio Baptista, Raúl Gonzalez, Zinedine Zisane, Michael Owen, Ronaldo, Javier Portillo, Roberto Soldado

A mérkőzés este nyolc órától kezdődik, és a német Markus Merk vezeti. Telt ház, vagyis szinte 50 ezer néző várja a capatokat a Puskás Ferenc-stadionban.

(Forrás: nso.hu, MNO)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.