Volt ügynök lehet az SZDSZ óbudai polgármesterjelöltje

Magyar Nemzet,

2006. július 1., szombat 00:11

Nagy a valószínűsége, hogy az SZDSZ egy volt állampárti ügynököt, a BM egykori KISZ-titkárát támogatja polgármesterjelöltként Óbudán – értesült lapunk. Információink szerint a szabad demokraták megosztottak a kérdésben, hiszen kínos felsorakozniuk a III/II-es múltját nem szégyenlő szocialista jelölt, Pető György mögé. Cserébe a zuglói koalíciós jelölt az az SZDSZ-es Weinek Leonárd üzletember lehet, aki Gyurcsány Ferenccel és a Tocsik-ügyből elhíresült vállalkozókkal dolgozott különféle gazdasági társaságokban.
Várhatóan július 10-ig megállapodás születik Budapesten a III. kerületi szocialisták és szabad demokraták között a helyi önkormányzati pártlistáról és a polgármesterjelöltről. Úgy tudjuk, a legnagyobb esélye annak van, hogy – akár felsőbb politikai nyomásra – a szocialista Pető Györgyöt támogatja az SZDSZ is. Az MSZP-s polgármesterjelöltnek már láthatók is a budai kerület közterületein a választási plakátjai. A végső döntést megelőzendő, a fővárosi SZDSZ azt javasolja, hogy Óbudán szocialista, Zuglóban pedig liberális polgármesterjelölt induljon a két párt közös jelöltjeként. A budapesti szabad demokraták közleménye szerint elfogadható, ha Óbudán az MSZP adja a közös jelöltet, Zuglóban viszont liberális polgármestert indítanak.

Pető György – aki jelenleg a városrész szocialista alpolgármestere – tavaly ismerte el, hogy 1979 és 1983 között III/II-es kémelhárító tiszt volt, s mint akkor fogalmazott: „Múltamat vállalom, s nincs olyan törvényi előírás vagy lelkiismereti tényező, amely miatt le kellene mondanom.” Bőhm András, a kisebbik kormánypárt fővárosi frakcióvezetője lapunknak azt mondta: a megállapodás aláírása előtt nyilván figyelemmel lesznek erre a körülményre is a III. kerületi szabad demokraták. Szász Domokos, az SZDSZ óbudai elnöke közölte: hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a szocialistákkal. Az SZDSZ megfontolásai között már nem döntő szempont az ügynökmúlt, s ez a kérdés mára nem olyan érdekes, mint amilyen volt korábban, de a választópolgárok bizonyára elgondolkodnak ezen is. A III. kerületi SZDSZ választmánya várhatóan július 10-én dönt hivatalosan a polgármesterjelölt személyéről. Érdekesség, hogy Óbuda fideszes polgármesterjelöltjét, Bús Balázst pedig a Belügyminisztérium III/IV-es csoportfőnöksége figyelte meg 1986-ban, amikor katona volt.

Bús Balázs katonatársai előtt szocializmus-, hadsereg- és szovjetellenes kijelentéseket tett, amelyek miatt mint teológus kispapjelöltet meg akarta törni a hatalom, de nem jártak sikerrel.
Minden bizonnyal Weinek Leonárd üzletember lesz a koalíciós pártok zuglói polgármesterjelöltje, aki pártonkívüli, de inkább a szabad demokratákhoz köthető. A gazdasági szakember több olyan cégben is vállalt tisztséget korábban, amelyekben feltűnt Gyurcsány Ferenc vagy az SZDSZ közeli üzletember, Virág Attila neve. Weinek felügyelőbizottsági tagja volt a korábban a kormányfő érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt. által tulajdonolt Pertia Kft.-ben. A politikusi pályára készülő üzletembernek azzal a Matyi Lászlóval, volt SZDSZ-es képviselővel is volt közös üzleti érdekeltsége, akinek a nevéhez a szabad demokraták székházvásárlási ügyletei kötődnek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.