Zsírleszívással egybekötött pihenés külföldieknek

A legolcsóbb plasztikai beavatkozások közé tartozik a fogfehérítés

MNO

2006. március 11., szombat 00:16

A fogápolás és welnessturizmus után az utóbbi időben megjelent a plasztikai turizmus, ám ez az „iparág” egyelőre nem öltött tömeges jelleget. Az Egyesült Államokban a plasztikai műtétek ára sokszorosa a magyarénak, nyugat-európai összehasonlításban a honi szakemberek negyedannyiért dolgoznak.
A német ajkúak a kilencvenes évek elején szórványszerűen, az évtized közepén pedig már tömegesen jelentek meg az osztrák határhoz közeli magyar kisvárosok fogászati rendelőiben. Erre alapozva a nyugat-magyarországi régióban komoly „iparág” alakult ki az átruccanók igényeinek kielégítésére. Fodrászatok, autóműhelyek települtek a fogklinikák mellé, majd nem sokkal később a szállodák, panziók is belehasítottak a piacba azzal, hogy már komplett szájápolási, fogsebészeti, fogtechnikusi szolgáltatást kínáltak az élményfürdőzéshez, kéthetes pihenéssel összekötve. Nyugat-Magyarországon egyébként is komoly kultúrája van a sógorok effajta kiszolgáltatásának, hiszen a magyarországi gyógyfürdőzést az osztrákok és a német társadalombiztosítás támogatja.

A fogászati piac konszolidálódásával a szállodatulajdonosok új lehetőségek után néztek, teret nyert a welnessturizmus, majd az utóbb időben a plasztikai turizmus, amely azonban még nem öltött tömeges jelleget. A pihenéssel egybekötött orvoslátogatás nem magyar találmány, még csak nem is nyugat-európai, sokkal inkább a tengeren túl kezdett el divattá válni. Az Egyesült Államokban évtizedek óta kínálnak kéthetes üdüléssel egybekötött szépségműtéteket. Amerikában nem az államok közti árkülönbségekre hegyezik ki a szállodák a szolgáltatást, sokkal inkább a kultúra, a társadalmi berendezkedés hozta, hogy a szépülni vágyók kilépnek saját környezetükből és újjávarázsolva térnek haza.

Európában viszont a pénz mozgatja a plasztikai turizmust. Magyarország – csakúgy, mint Csehország vagy Lengyelország – kedvező helyzetben van Nyugat-Európához képest, ahol a plasztikai műtétek ára csillagászati lehet. Az itthon végzett műtétek akár több száz fonttal kerülhetnek kevesebbe, mint az Egyesült Királyságban és eurószázasokat takaríthat meg egy német vagy francia. A zsebben maradt különbözetért cserébe a páciens pihenést kap.

Európában a welnessturizmus (főleg Ausztriában és Németországban) a léböjt-kúrákra, a masszázsra fókuszált, az utóbbi néhány évben azonban a szállodák kínálatában megjelentek az apróbb beavatkozást jelentő szépészeti műtétek is, ahogyan a magyar szállodákban felkerült a palettára a fogápolás.

A plasztikai turizmus gyorsan növekvő piaca kapcsán a BBC nemrégiben cikket közölt arról, milyen veszélyek leselkedhetnek – alapesetben Nagy-Britannia polgáraira – egy kelet-európai vagy afrikai plasztikai kiruccanás során. A cikkben olyanok eseteiről volt szó, akiket a kelet-európai műtét után újra kellett operálni. A páciensek arról számoltak be, hogy a műtéti körülmények szegényesek voltak, a kórházak pedig szörnyűek. A megszólaltatott brit szakemberek egyértelműen ellenzik a plasztikai turizmust, mert nincsenek tisztában a külhoni orvosok szakmai tudásával és felkészültségével. Az árérzékenység azonban a jelek szerint a plasztikai sebészet területén is jelen van, a szépészeti beavatkozásokat pedig az érintettek már közel sem tekintik olyan luxusszolgáltatásnak, mint egy-két évtizeddel ezelőtt.

A legolcsóbb plasztikai beavatkozások közé tartozik a fogfehérítés, ami átlagosan 50 – 70 ezer forintba kerül. Ezt azonban megelőzi egy komplett szájápolási beavatkozás, mint például a fogkő-eltávolítás, ami ugyancsak több tízezer forintba kerülhet. A fogimplantátumok egyenként 80–100 ezer forintot kóstálnak, ennek a harmada vagy a fele a munkadíj, nyilván attól függően, hogy milyen jellegű beavatkozásra van szükség. Az implantátumhoz szükséges korona darabonként 35–50 ezer forintba is kerülhet. Hasonló árakról lehet beszélni egy lézeres szemműtét esetében is. Alaphelyzetben a beavatkozás 125–145 ezer forintba kerül, ehhez jön a szaktanácsadás és a szemvizsgálat díja. Van persze olyan klinika, ahol komplex szolgáltatásként a műtét árában már benne foglaltatnak az előbbiek is.

A plasztikai beavatkozások terén a zsírleszívás vezet, illetve a kezelt felületen a bőr helyreállítása. Az előbbi beavatkozás tenyérnyi felületen nagyjából 70 ezer forint, a teljes hasfelületen 140–170 ezer forint, a teljes hasplasztika ennek a duplája. Az emlőplasztika vagy mellnagyobbítás ugyancsak toplistás a hazai beavatkozások között, ennek ára rendkívül változó. A protézisek ára páronként 200 ezer forinttól kezdődik és akár 500 ezer forintig is elmehet. Beültetésük még egyszer ennyi, vagyis egy komplett műtét a mérettől függően egymillió forint is lehet. Az emlőplasztika olcsóbb, ha a páciens nem növelni, hanem formázni, felvarratni vagy kisebbítani szeretné melleit. Egy ilyen műtét 300–400 ezer forint.

Az ára miatt nagyon kedvelt beavatkozásnak számít a ráncfeltöltés, alkalmanként 25–40 ezer forintba kerül és jó néhány hónapig kitart. Az ajakfeltöltés 40 ezer forint, de van olyan klinika, ahol 120–180 ezer forintot is elkérnek érte, a szolgáltatástól és a szakértelemtől függően. A ránctalanítás ma már nem csupán a ráncok feltöltésében merül ki, egy komplett lézeres kezelés – évekig tartó eredménnyel – 360-390 ezer forintba is belekerülhet. Ugyancsak előkelő helyen áll a választott szépészeti beavatkozások listáján a hajbeültetés, akár félmillió forintot is mutathat a számlája.

A végösszegbe érdemes belekalkulálni a szaktanácsadás és vizsgálat díját, amely 8–10 ezer forinttól indul és akár 16–20 ezer forintig is elmehet, attól függően, hogy milyen a klinika vagy a vizsgálatokat végző orvos mekkora szaktekintélynek számít a területén – ezekben az árakban egyértelműen a szaktudást és a hírnevet kell megfizetni.

A plasztikai sebészek képzése roppant hosszadalmas és az államnak az átlagosnál is nagyobb költséget jelent. Hat év egyetem után még legalább hét évet vesz igénybe a specializáció. Mivel ez az egyik leggyorsabban fejlődő szakterülete az orvostudománynak, a plasztikai sebésznek évente részt kell vennie egy-egy továbbképzésen, amelynek a költsége több ezer dollár is lehet. Vagyis praxisának kialakításához minimum tizenhárom év és évi akár ötszázezer–egymillió forint szükséges. Ehhez párosul a munkához elengedhetetlen berendezés. Egy elektromos vágóeszköz 2 millió forint, egy endoszkópos műtéti felszerelés 4-6 millió. Egy széndioxidos lézerberendezés 6 millió, egy rubinlézer 25 millió, míg egy precíziós plasztikai kéziműszer-garnitúra 3 millió forint. A műszerek és eszközök ára világpiaci, vagyis egy Benelux államokbeli orvosnak is ugyanannyiba kerülnek. Az ottani műtéti árakhoz képest a magyar beavatkozások viszont negyedannyiba kerülnek, az Egyesült Államokhoz képest pedig még ennél is nagyobb az eltérés.

Forrás: Napi Gazdaság Szépségműhely című melléklete

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.