A felmelegedés földönfutói

Számok nyelvén

2008. április 1., kedd 00:00

A klímaváltozás nemcsak az élővilágra és a mezőgazdasági termelésre lesz hatással a következő évtizedekben, hanem olyan demográfiai folyamatokat is beindíthat, amelyek veszélyeztetik az európai stabilitást – áll az Európai Unió vezetői számára készített új jelentésben. Az ivóvíz és az alapvető élelmiszerek hiánya, illetve az időjárási katasztrófák miatt menekültek tömegei hagyhatják el otthonukat. Emiatt megnő az emberi katasztrófák és a gazdasági és politikai bizonytalanság veszélye.

2–6,3 Celsius-fokkal
nőhet Európa átlaghőmérséklete 2100-ig az Európai Környezetvédelmi Hivatal becslése szerint. Ez meghaladja a teljes bolygó várható felmelegedését, tehát Európa különösen veszélyeztetett.

0,05 százalékkal
részesedik Magyarország az emberiség szén-dioxid-kibocsátásából, viszont

1,5–2 Celsius-fokos
felmelegedést jelent a Kárpát-medencében, ha a világ átlagos hőmérséklete egy Celsius-fokkal emelkedik, áll a héten elfogadott Nemzeti éghajlat-változási stratégia elnevezésű dokumentumban.

22 ezer
ember hal meg minden évben a felmelegedéshez kötődő légszennyezés miatt. A szén-dioxid-szint emelkedésével nő a légkör páratartalma, a szálló por tömege és a mérgező ózon mennyisége, ezek pedig légzőszervi és szívbetegségeket okoznak, derül ki Mark Jacobsonnak, a Stanford Egyetem munkatársának a számításaiból. Ha ehhez hozzáadjuk a szélsőséges időjárás áldozatait, a szám megkétszereződik.

150 köbkilométer
jég olvad el az Antarktiszon minden évben a Grace műhold mérései szerint.

Öt méterrel
emelkedhet a világtengerek szintje 2095-re James Hansen, a NASA Goddard Űrkutató Intézetének igazgatója szerint. A tengerből alig kiemelkedő trópusi szigetek hamarosan az indiai Lohachara sziget sorsára juthatnak, amely 2006-ban a világ lakott szigetei közül elsőként tűnt el az emelkedő tenger vízszintje alatt.

Egyharmada
az emberiségnek a tengerpartok melletti 60 kilométeres sávban lakik. A világ nagyvárosainak kétharmada ebben a sávban helyezkedik el.

30 millióan
menekülhetnek hamarosan magasabban fekvő helyekre, illetve a hegyekbe az egyre gyakoribb árvizek miatt Bangladesben, a világ egyik legsűrűbben lakott országában a CSIS (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézete, Washington) nemrég közölt tanulmánya szerint. A kevésbé iparosodott, szegény országokban élőknek nincsenek forrásaik a változó éghajlat hatásainak csökkentésére, így ők még védtelenebbek.

Egymilliárd
ember hagyhatja el lakhelyét a század közepéig a klímaváltozás miatt a Christian Aid segélyszervezet becslése szerint.

A szerkesztő ajánlja