A Lovaregylet tiltakozik és alkotmánysértést emleget

Dóri Ferenc

2002. március 4., hétfő 01:00

A Magyar Lovaregylet szerint alkotmányellenes a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) által a versenyló-tulajdonosoknak kínált szerződés egy része, ezért annak megsemmisítését kéri. A már aláírt szerződés egyik pontja szerint a keddi demonstrációjuk miatt semmisnek kell tekinteni a dokumentumot. Farkas Ferenc, az egylet elnöke arról tájékoztatott: ha az NL Kft. nem teljesíti vállalt kötelezettségeit, bírósághoz fordulnak.
Sérelmezi a Magyar Lovaregylet, hogy a Nemzeti Lóverseny Kft. 1999 óta nem kötött szerződést a versenyló-tulajdonosokkal. Farkas Ferenc elmondta: a privatizáció során csak a szakma és a lovak kerültek magánkézbe, míg a pálya üzemeltetése és a versenyrendezési jog az NL Kft.-nél maradt. Arról is tájékoztatott: az évi ötszázmillió forintos állami támogatásnak csak nyolc százalékát fordítják a versenydíjak kifizetésére. Információink szerint a lovaregylet keddi megmozdulása előtt Farkas Ferenc aláírt egy szerződést az NL Kft.-vel. Ezzel kapcsolatban a Lovaregylet elnöke elmondta: valóban aláírta a szerződést, mivel mindenki szerette volna, ha a december óta folyó tárgyalások eredményre vezetnek. – A nagy sietségben nem vettem észre, hogy a dokumentum egyik pontja szerint nem demonstrálhatunk, illetve nem szolgáltathatunk információt a sajtónak, mert amennyiben ezt tesszük, úgy a szerződés semmisnek tekintendő. A jogászukkal történt egyeztetés után úgy látják, a szerződés nem lehet érvénytelen, hisz egy ilyen kikötés törvénytelen, mert alkotmányos jogokba ütközik. – Ha az NL Kft. nem teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségeit – a versenydíj 310 millió forintra emelését –, s nem érvényteleníti ezt a kikötést a dokumentumban, bírósághoz fordulnak, szögezte le Farkas Ferenc.
– A Kincsem parki több száz milliós beruházás leállt, jelenlegi állapotában a park versenyzésre alkalmatlan. Nem szeretnénk, ha a Kerepesi úti ügetőpályához hasonlóan a Kincsem Park is ingatlanspekuláció áldozatává válna – olvasható a petícióban. Ismert: az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a VIII. kerületi Kerepesi úti ügetőpálya területére vonatkozó építési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletet. A szabályozás hiányosságaira egy német cég hívta fel a bírák figyelmét. Mindemellett az AB szerint a rendelet megalkotásakor a helyi szabályozás nem ütközött a hatályos budapesti városrendezési szabályzatba (bvsz). Később a bvsz helyébe új jogszabály, a budapesti városrendezési keretszabályzat lépett, amely már tiltja a zöld területnek számító helyeken a 20 ezer négyzetméternél nagyobb területű, kereskedelmi célú épületek megépítését. A francia Boyques Rt. tehát a megsemmisítő döntés ellenére kezdhette el az építkezést az ügető helyén. A beruházók kereskedelmi és szállodaközpontot kívánnak létrehozni a területen.
Koncsik Béla, az egyik legnagyobb magyarországi lótulajdonos arról tájékoztatott: nem értik, miért húzódik ilyen régóta a szerződéskötés. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy legyen futtató- és üzemeltető engedélyük. Szerinte a Winkler Tamás, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója által kínált szerződési feltételek elfogadhatatlanok.– Furcsa számunkra, hogy Farkas úr aláírta a szerződést és két órával később a tüntetők élére állt, mivel – mint mondta – a szakma nem fogadta el a feltételeket – reagált Pécsi István, az NL Kft. marketingigazgatója. – Nem tartjuk valószínűnek, hogy perre kerülne sor. Mi készek vagyunk egy új tárgyalásra és egy új szerződés megkötésére is – jelentette ki Pécsi. Hozzátette: Farkas Ferenc maga is többször azt mondta, hogy a szerződés érvénytelen.
Lapunk kérdésére Farkas elmondta: soha nem mondta ezt, csupán egy tévéinterjúban közölte Winkler álláspontját, amit most igyekeznek az ő „szájába adni”.
– Winkler Tamás küldött egy levelet, amelyben új szerződéstervezetet kér tőlünk. Nem akarunk új szerződést kötni, hisz a régi – az alkotmányellenes pontok kiiktatásával – megfelel nekünk – erősítette meg korábbi álláspontját Farkas. Leszögezte: amennyiben az NL Kft. nem kezdi meg a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését, a jogászuk megteszi a szükséges lépéseket.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.