A függőavartól a törpegémig

Harminchármas busszal a vadonba

2009. október 13., kedd 00:00

Budapesten élő biológusként szégyellem, hogy még sohasem hallottam a Háros-szigetről. Ez az ötvenhat hektár területű földdarab, amely a Duna egyik ágának 1911-es feltöltése miatt ma már félsziget, Budafok és Nagytétény között terül el. „A terület leginkább trópusi esőerdőre emlékeztető függőavaráról híres. Ez olyan módon alakul ki, hogy a szigeten található szőlőfajok felkúsznak a fák felső ágaira, és onnan lecsüngve szinte teljesen befonják azokat. Ez a liánszerű növényzet egyedülálló képet kölcsönöz a sziget ártéri erdejének” – olvasható Bajor Zoltán Budapest természeti kalauza című könyvében. Hasonlóan sok más, érintetlenül megőrződött természeti értékhez, a Háros-sziget élővilága is a katonaságnak köszönheti fennmaradását. A múlt század húszas éveiben ugyanis laktanyát létesítettek a szigeten, szinte elzárva azt a külvilágtól. A sziget faunájára jellemző, hogy a kutatók ismeretlen gerinctelen állatfajokat is felfedeztek ott. Gyakran fészkel a szigeten a jégmadár, és sok mocsári teknős is pihen a vízből kiálló fatörzseken. Bár a sziget a 33-as vagy a 114-es busszal könnyűszerrel megközelíthető, katonai terület és védett státusa miatt csak engedéllyel látogatható.
Bajor Zoltán kötete, címéhez híven, valóban kalauz. Sorra veszi a főváros országos és helyi jelentőségű védett területeit, lápjait, kertjeit és barlangjait, de a tudományos igényű bemutatók és a szerző több száz fotója mellett nem mulasztja el a praktikus információkat sem. Minden természeti értékhez pontos cím, térkép tartozik, megtudhatjuk, hogy milyen tömegközlekedési járatokkal lehet megközelíteni például a Naplás-tavat, a Turjánost vagy a Denevér utcai gyepfoltot, és a csalódás elkerülése végett a terület látogathatóságát is megismerhetjük. E helyszínek bejárása érdekesebbnek ígérkezik a vártnál. Budapesten ugyanis százötven védett növényfaj és kétszázötven madárfaj fordul elő.
A Naplás-tó, amely Cinkotán található, Budapest legnagyobb területű helyi jelentőségű védett területe. A tizenhat hektáros tó nem természetesen, hanem a Szilas-patak hetvenes évekbeli, árvízvédelmi célú felduzzasztásával jött létre. Bár a Naplás út leaszfaltozása után a területen áthaladó forgalom megnőtt, a tó környezete még napjainkban is a főváros egyik legérdekesebb természeti értéke. Állatvilága is változatos: a barna varangytól a törpegémig sok vízparti élőhelyre jellemző fajt megtalálhatunk itt. Télen is érdemes kilátogatni, hiszen ha a víz befagy, korcsolyázni lehet rajta.
A Budapest természeti kalauzában mindenki találhat olyan természeti értéket, amelyről eddig nem is hallott, pedig lehet, hogy csak egy buszmegállónyira lakik tőle.
(Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza. Kossuth Kiadó, Budapest, 2009. Ára: 3990 forint)

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.