A kormány folytatja a botrányos kvótaüzletet

2010. április 2., péntek 00:00

Botrány ide, botrány oda, gőzerővel folytatja a szén-dioxid-kvóták értékesítését a környezetvédelmi minisztérium – derült ki tegnap a parlamenti szakbizottság ülése helyett rendezett beszélgetésen. Az ülés azért volt határozatképtelen, mert a szocialista képviselők egyike sem jelent meg. A Fidesz leállíttatná a további eladásokat.

Egyetlen szocialista képviselő sem jelent meg a parlament költségvetési bizottságának tegnapra összehívott ülésén, amelynek témája a szén-dioxid-kibocsátási egységek botrányos eladása volt. A nagy visszhangot kiváltó, Cipruson bejegyzett céget is érintő értékesítés a múlt héten bedöntötte az európai kvótapiacot. A határozatképtelen bizottság fideszes tagjai Molnár Józsefet, a környezetvédelmi tárca kabinetfőnökét hallgatták meg, mivel a meghívott miniszter, Szabó Imre ugyancsak nem tette tiszteletét az ülésen.
Mint a távirati iroda beszámolójából kiderül, Molnár szerint hétezer, úgynevezett CER típusú szén-dioxid-kvóta okozta a problémát a francia Bluenext tőzsdén.

*

Hazánk összesen 793 ezer CER-egységet értékesített, darabonként 9–9,5 euró közötti áron a Hungarian Energy Power Kft.-nek, amely továbbadta azt a Microdyne londoni székhelyű, de ciprusi bejegyzésű cégnek. Innen egy hongkongi társasághoz kerültek a kvóták, ahonnan néhány ezer egység visszajutott az európai kereskedési rendszerbe. Csakhogy ez elvileg tilos, hiszen az azt megvásárló európai bankok, illetve cégek már nem tudnak elszámolni ezekkel a kvótákkal, emiatt állt le múlt héten a kereskedés.
Molnár József elmondása szerint a problémás egységek esetében a CER azonosító rendszert a tőzsde egyik kereskedője nem kapcsolta be a számítógépén azon a napon, amikor a kvótákat megvette. Hozzátette, a kereskedő meg is kezdte ezeknek a kvótáknak az értékesítését. A kabinetfőnök szerint jogsértés akkor következett volna be az ügyben, ha ezeket a kvótákat az európai kvótakereskedelmi rendszerben bárki megpróbálta volna újra leadni, erről azonban nincs információ, mint fogalmazott: „a kereskedők egymás között pontosan tudták azt, hogy mit tesznek”.
Molnár emlékeztetett arra, hogy múlt év december 18-án derült ki, a CER-egységekkel az európai rendszerben nem lehet kereskedni, ezzel a kvóták értéke gyakorlatilag lenullázódott a kontinens piacán. Kiemelte, mivel a kvótákra kereslet április végéig várható, a tárca igyekezett mielőbb nyélbe ütni az üzletet, és emiatt folytatják is az értékesítést. A tárca összesen – beleszámítva a már eladottakat – csaknem másfél millió károsanyag-kibocsátási engedély eladását tervezi. A kabinetfőnök kitért a Hungarian Energy Power szerepére is. Hangsúlyozta, a zöldtárca szerződése nyomán létrejött ügylettel a vételár az országban maradt, nem került át másfajta kereskedési rendszerbe. Molnár József megjegyezte: azzal, hogy nem tőzsdecéggel szerződtek, úgy vélték, garantálhatják a CER-egységek európai piacon kívül maradását. – Nem veszített az állam egy fillért sem, sőt a legjobb üzletet kötötte a CER-kvóták kapcsán. Akik veszítettek, azok a tőzsdei kereskedők voltak – fűzte hozzá.
A beszélgetésen Varga Mihály, a Fidesz politikusa arról kérdezte a zöldtárca képviselőjét, hogy van-e összefüggés a Hungarian Energy Power és a Wallis között, erre azonban nem kapott választ. Spenger József, a kvótaüzletet lefolytató cég ügyvezetője a távirati irodának azt mondta, semmi közük a Wallishoz. Spenger cégének kiválasztása azért így is különös, tekintve, hogy azt tavaly decemberben alapították. Ezenfelül a cégjegyzék szerint a társaságot elsődlegesen gázkereskedelemre hozták létre. Varga Mihály később felháborítónak nevezte, hogy az MSZP képviselői nem jelentek meg a bizottsági ülésen. Ezenkívül arra szólította fel a kormányt, hagyjon fel a szén-dioxid-kvóták további értékesítésével, és kezdjen vizsgálatot az ügyben annak kiderítésére, valóban a Hungarian Energy Power Kft. volt-e a legideálisabb vevő a kibocsátási engedélyekre. A költségvetési bizottság elnöke szerint kiderült, hogy a kormányzat április 30-ig, azaz túlságosan gyorsan szeretné értékesíteni a CER-kvótákat, mintha arról lenne szó, hogy lehetőség szerint minél kevesebb vagyon értékű jog maradjon az év második felére. Varga Mihály úgy vélte, ez nem elfogadható eljárás a választások előtt. – A parlament és a nyilvánosság tájékoztatása nélkül ez az eljárás a maga nemében botrányos – húzta alá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.