A legvégső határ

Számok nyelvén

2009. június 2., kedd 00:00

A napokban mutatták be a világ mozijai a legújabb, tizenegyedik Star Trek mozifilmet, amelytől a készítői azt remélik, hogy kihúzza a sorozatot az évek óta tartó tetszhalott állapotból. A Star Trek című sci-fi ezernyi televíziós és mozifilmepizódjával több mint harminc éve meghatározó a tudományos-fantasztikus filmek piacán. Népszerűségével egyedül a Csillagok háborúja veheti fel a versenyt. A két film hívei évtizedek óta vérmes harcot folytatnak egymással, mintha a Real Madrid és az FC Barcelona vagy az Omega és az Illés rajongói lennének. A kívülálló számára hasonlónak tűnő fantasztikus sorozatok valójában egymás szöges ellentétei. Míg a Csillagok háborújában a tündérmese évszázados hagyományaihoz hűen az ördögi Gonosz csap össze az angyali Jóval, addig a Star Trek forgatókönyvírói igyekeznek árnyalni a képet, próbálják megérteni az ellenséges szereplők indítékait is.

72,5 millió
dollár bevételt hozott a most bemutatott Star Trek a legfontosabb viszonyítási pontnak tartott első hétvégén az amerikai mozikban, ezzel egyike a legjobban rajtoló Trek-moziknak. A film teljes költségvetése 130 millió dollár volt, így akkor válik egyértelműen nyereséges vállalkozássá, ha eléri a kétszázmillió dolláros bevételt. A film a legelső, 1966 és 1969 között futott Star Trek televíziósorozat legénységének ifjúkorát meséli el a korábbiaknál akciódúsabb stílusban.

725
televíziós epizódot mutattak be eddig a Gene Roddenberry által kitalált univerzumban játszódó kalandokból. A hat filmsorozat és egy rajzfilmsorozat szereplői a közelebbi-távolabbi utópisztikus jövőben élnek. Ott a galaxis értelmes élőlényeinek többsége a békés Bolygók Egyesült Föderációjában él, amelynek békefenntartó armadája a Csillagflotta. A Star Trek védjegy a hetvenes-nyolcvanas évek hidegháborús közegében a biztos siker alapja volt, a sorozat pacifizmusa a XXI. századra azonban sokak számára nevetségessé vált. Az utolsó, Enterprise című darabot a lesújtó nézettségi adatok miatt a negyedik évfolyam közepén leállította a televíziótársaság.

410
különféle idegen faj tűnt fel az évek során a Star Trek sorozatokban a Wikipédia szerint. Közülük a legjellegzetesebbek a hegyes fülű vulkániak, akik érzelmektől mentesen, színtiszta logikára hagyatkozva hoznak döntéseket.

73
százaléka az első Star Trek sorozatban elhunyt űrmatrózoknak vörös egyenruhát viselt, ebből vezették le a sorozat statisztikus rajongói, hogy a piros uniformis ártalmas az egészségre. A jelenség hátterében az áll, hogy az alkotók vélekedése szerint a kalandok komolyságához szükséges volt a legénység egy-egy tagjának hősies halála. Főszereplőt nem akartak feláldozni, így ha feltűnt egy vörös ruhás statiszta a hazánkban leginkább T. J. Hookerként ismert William Shatner alakította Kirk kapitány oldalán, akkor már mindenki sejthette, hogy nem éri meg a nyugdíjaskort.

1989
előtt Magyarországon alig-alig lehetett hallani a Star Trekről. Amikor először bemutatták, a túlbuzgó fordítók igyekeztek magyarítani a címet, így született előbb a Csillagösvény, majd az Űrszekerek elnevezés (a trek angolul a pionírok által használt ökrös szekeret, de a telepesek bejárta ösvényt is jelentheti). A sorozatokban időnként feltűnnek magyar vonatkozású elemek is. Több csillaghajón is készítenek csirkepaprikást a hajókonyhán, a gonosz, félig ember, félig gép borgok ellen pedig a USS Budapest nevű hajó is védelmezi a Földet.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.