Alkotmánybíróság előtt a vagyonadó

Az AB-nek az átmeneti kormány legfontosabbnak tartott jogszabályairól kell döntenie

2009. augusztus 2., vasárnap 00:00

Bőven ad munkát az Alkotmánybíróságnak az átmeneti kormány. A közelmúltban a testület elé vitték a családi pótlék tulajdonképpeni megadóztatását és a személyi jövedelemadó új számítási módszerét is, a napokban pedig a vagyonadóról szóló jogszabályt támadták meg.
Egy magánszemély arra kérte az Alkotmánybíróságot (AB): a testület semmisítse meg a vagyonadóról szóló, egy hónapja elfogadott törvény több paragrafusát. A jogszabályt Angyal József okleveles adószakértő támadta meg, aki beadványát egy hete juttatta el az AB-hez. Kérdésünkre a szakember kifejtette: megítélése szerint a vagyonadótörvény az alkotmány számos passzusát sérti. – A leginkább aggályosnak a forgalmi érték kategóriáját tartom – fogalmazott Angyal. Jövőre az ingatlanok után akkor kell vagyonadót fizetni, ha az adott ház vagy lakás forgalmi értéke meghaladja a harmincmillió forintot. Ráadásul ezt az értéket az állampolgároknak kell meghatározniuk és bevallaniuk. A forgalmi érték azért is nagyon fontos, mert ez az adó alapja, vagyis ennek figyelembevételével lehet az otthonok után fizetendő közteher összegét kiszámolni. Az adószakértő szerint ugyanakkor a jogszabály nem rögzíti egyértelműen, miképpen kell a forgalmi értéket megállapítani. – Így a törvény pontatlansága miatt a magánszemélyeknek esélyük sincs arra, hogy eleget tegyenek új adófizetési kötelezettségüknek – vélekedett Angyal József, hozzátéve: ez a helyzet sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét.
A szakember emellett arra is felhívta a bírák figyelmét: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladata lesz ellenőrizni, hogy a magánszemélyek megfelelő forgalmi értéket vallottak-e be. Amennyiben pedig az APEH azt állapítja meg, hogy a polgár bevallásában szereplő érték tíz százaléknál nagyobb arányban tér el az adóhatóság ingatlanbecslésétől, az érintettet megbüntethetik. – A törvény ugyanakkor nem tisztázza, hogy a hivatalnak miképpen kell a forgalmi értéket meghatároznia – közölte Angyal József. Megítélése szerint ez a jogszabályi hiányosság lehetővé teheti, hogy az APEH kénye-kedve szerint döntsön. Sőt akár azt is, hogy az adóhatóság munkatársai bármely személy ingatlanjába bemenjenek, ott körülnézzenek. Más jogszabály ugyanis előírja: ha a hivatal valakit az otthonával kapcsolatban ellenőriz, akkor a revizorok az érintett lakásába, házába beléphetnek. A szakember szerint a magánlakás sérthetetlenségéhez fűződő alkotmányos alapjog csorbul azáltal, hogy az APEH-osok elvileg minden otthont szemrevételezhetnek. Ezeken túl Angyal József úgy látja, a vagyonadótörvény korlátozza az állampolgárok szabad mozgását és a tartózkodási hely megválasztásának szabadságát is. Méghozzá azért, mert a jogszabály kimondja: elméletileg minden lakóingatlan adóköteles, de ha valaki a tulajdonában álló lakásban életvitelszerűen lakik, vagyis ott él, akkor csak abban az esetben kell vagyonadót fizetnie, ha otthonának forgalmi értéke harmincmillió forintnál magasabb. Az adószakértő e szabállyal kapcsolatban említett egy példát. Előfordulhat, hogy a polgár egy kis faluban él, ám ott nincs munka. Kenyérkereseti lehetőséget csak a nyolcvan kilométerre fekvő nagyobb városban talál, s emiatt ott lakást bérel. Ennek viszont – Angyal József szerint – az lesz a következménye, hogy mivel az érintett nem lakik életvitelszerűen az akár pár millió forintot érő vidéki házában, annak teljes értéke után vagyonadót kell majd fizetnie. – Az új közteher így a magánszemélyek szabad mozgását is korlátozza – véli a szakértő.
Angyal egyébként nem csak a vagyonadóról szóló törvényt támadta meg az Alkotmánybíróság előtt. A testületnek döntenie kell a szakember két további beadványáról is: az egyik a személyi jövedelemadó jövőre életbe lépő új számítási módjának alkotmányosságát kérdőjelezi meg, a másik pedig a családi pótlékot lényegében megadóztató rendelkezésről kéri a bírák véleményét.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.