Amikor a kultúra beköltözik a lakásba

Bérházi dráma, szalonkoncert és zártkörű csúcsgasztronómia · Közösségi műélvezet intim térben

2011. március 29., kedd 00:00

Ami a szalonok, a polgári mecenatúra korában egykor természetes volt, ma más köntösben újra divat; a rendszerváltás óta kinevelődött tudatos kultúrafogyasztó értelmiség már nem (csak) az arra kijelölt helyeken keresi a jó színházat, a komolyzenei élményt vagy épp a csúcsgasztronómiát – házhoz hívja, megteremti magának. Kipróbáltunk néhány kínálkozó lehetőséget, és teszteltük, működik-e Ibsen drámája a nappaliban, átélhető-e Liszt, Bach és Schumann egy pesti bérlakásban, és a lakáséttermi miliőbe ágyazott konyha vajon felveszi-e a versenyt egy klasszikus luxusvacsorával.
A lakásszínház a hetvenes– nyolcvanas években az illegalitás színháza volt, ahol ellenőrzés nélkül lehetett gondolkodni. A korabeli magyar kultúra izoláltságának következményeként földalatti művészeti mozgalmak alakultak, amelyeknek tagjai falak közé szorítva, de legalább mertek véleményt nyilvánítani. A Halász Péter vezette Dohány utcai lakásszínház a műfaj hazai szimbólumává lett. A testközelbe hozott színház újra divatos; a földalatti mozgalmakat mára felváltották a formanyelv megújításra törekvő fiatal csoportosulások. Vasvári Emese néhány évvel ezelőtt saját belvárosi lakásában hozott létre előadásokat; színháza egyszemélyes magánszínházként funkcionált. Ő maga volt a szerző, rendező, a művészeti titkár, a díszlet- és jelmeztervező, a közönségszervező, a kellékes, a műszak, nézőtéri felügyelő, de még a büfés is. Aztán egyszer csak ennek is vége lett.
Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás és Varga Balázs fiatal végzős színészként tavaly év végén alapította meg a Dollár Papa Gyermekei (www.ittvagyunk.blog. hu) lakásszínházi társulatot, amely a Vasvári Emese által kijelölt utat folytatja. A három fiatal színész a Kaposvári Egyetemen végzett Mohácsi János osztályában 2009-ben; azóta szabadúszó színészként próbálnak boldogulni. Kiss-Végh Emőke az Örkény István Színházban és a Budapesti Kamaraszínház előadásaiban játszik, Varga Balázs a Stúdió „K”-ban és a Merlinben tűnik fel, Ördög Tamás pedig a Panodráma Társulatával dolgozik. Így együtt, hárman Gertler Viktor 1956-os filmje után szabadon egy fiktív mecénásról nevezték el magukat, és magánlakásokban adják elő eddig egy darabból álló repertoárjukat.
Ibsent a nappalimba! néven futó lakásszínházi projektjükkel bármilyen meghívásnak eleget tesznek; kizárólag az adott környezet tárgyait használják díszletnek. Ibsen Hedda Gabler című drámájával a Klauzál téri Skandináv Házban debütáltak – akkor még a régi Telekes Béla-fordítással dolgoztak. A szöveget túl avíttnak érezték, átgyúrták, és saját életükből merítve különböző történeteket illesztettek az eredeti műbe, miközben meghagyták az alapmotívumokat; a szerelmi háromszöget, egy barátság megromlását, a házasságon belüli alkalmazkodás dilemmáját.
Vállalkozásuk a nézők visszajelzése alapján sikeres: három hónap alatt huszonöt előadásuk volt, vendégszerepeltek Oslóban, de még a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa programba is meghívták őket. A műfaj a valóságshow-k korában eleve sikerre van ítélve; miközben a néző a saját otthonában kultúrát fogyaszt, kukkol, intim közelséget él át. Feszeng, vagy épp oldottan nevet, de mindenképp gazdagabb lesz egy  élménnyel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.