Az a híres O gyűrű

Egy fizikus visszaemlékezései

2008. szeptember 2., kedd 00:00

Ott várakoztam a járdán zakóban, nyakkendőben: ezt a jelmezt azóta viseltem, amióta megérkeztem Washingtonba, hogy feltűnés nélkül mozoghassak a bennszülöttek között – érzékelteti ellenérzését az amerikai kormányzati bürokrácia iránt Mit érdekel a mások véleménye? című könyvében Richard Feynman, a múlt század egyik legnagyobb hatású fizikusa. A kvantumdinamikával foglalkozó kutató fiatalkorában részt vett az atombomba megépítését célzó Manhattan-tervben is. A Nobel-díjas fizikus önéletrajzi ihletésű könyveinek e második kötete eltér az elsőtől, a Tréfál, Feynman úr? címűtől. A könyv első részében rövidebb anekdotákat, szellemes-melankolikus, néhol egyenesen tragikus történeteket találunk a tudós életéből, a második rész azonban igazi kordokumentum.
Feymant 1986-ban felkérték, hogy vegyen részt a Challenger-katasztrófa okait kivizsgáló Rogers-bizottság munkájában. A testületben mérnökök, repülési szakemberek és volt űrhajósok dolgoztak, közöttük az először a Holdra lépő Neil Armstrong és az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride. Feynman munkájuk leírásával jellemrajzot ad társairól, a saját szerepét pedig derűs öniróniával értékeli. Az első nyilvános ülésük előtt limuzint küldtek Feynmanért, akinek elmondta a limuzin sofőrje, hogy autogramgyűjtő, és kérne tőle egy szívességet. A fizikus boldogan mondott igent neki, és már vette is volna elő a tollát és egy cetlit, hogy aláírja, amikor a sofőr így szólt: „Amikor odaérünk, megmutatná nekem, melyikük Neil Armstrong?”
A vizsgálat hónapjai alatt Feynman önálló nyomozásba kezdett, és elbeszélgetett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsiklóprogramjának számos alkalmazottjával. A felszálló űrrepülőgép felrobbanását a hatalmas külső üzemanyagtartály két oldalára szerelt szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták tömítései okozták. Ezek a gumiból készült O gyűrűk akadályozzák meg, hogy a forró gáz kiszökjön a rakétából, és kárt tegyen az űrhajó többi részében. Korábbi repüléseknél is ilyeneket használtak, de azokban az esetekben sokkal melegebb volt az időjárás, így a gumi ki tudott tágulni és jól tömített. A Challenger fellövésekor azonban fagypont körül járt a hőmérséklet. Feynman a bizottság nyilvános ülésén aznap délelőtt vásárolt szerszámokkal kiszerelte egy modellből az O gyűrűt. Egy pohár jeges vízbe helyezve a tömítést, bemutatta, hogy az megmerevedik, nem képes kitágulni. A bizottság végső jelentéséhez külön függeléket csatolt, amely elolvasható a kötet végén. Ebben leírja, hogy szerinte a tragédia közvetett oka a NASA vezetői és mérnökei közötti kommunikáció hiányosságaiban keresendő, hiszen ők többször megpróbálták felhívni az igazgatók figyelmét e hibára.
A kötetet, bár egy fizikus visszaemlékezéseit tartalmazza, sokan találják majd érdekesnek. Feynman, ahogy arra csak a legnagyobb tudósok képesek, a legbonyolultabb dolgokat is közérthetően, mégsem leereszkedve meséli el.
(Richard P. Feynman: Mit érdekel a mások véleménye? Park Kiadó, Budapest, 2008. Ára: 2900 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.