Az etalon etalonja

Számok nyelvén

2008. június 3., kedd 00:00

A nemzetközi kilogrammetalon veszít a súlyából. A kilogramm az utolsó olyan alapegysége a nemzetközi mértékegységrendszernek (SI), amelynek definíciója egy tárgy mérhető tulajdonságán, jelen esetben tömegén alapszik. E tárgy egy platina-irídium ötvözetből készült henger, amelyet kettős üvegbura alatt őriznek 1889 óta Párizs egyik elővárosában, Sevres-ben, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal páncéltermében. Az etalonból negyven másolat készült, amelyeket a világ különböző városaiban helyeztek el. Ezeket az etalonokat időről időre visszaküldik Sevres-be hitelesítésre. Minthogy óvni kell őket a legkisebb sérüléstől is, szállításukkor különleges biztonsági intézkedéseket hoznak. Nem volt ez mindig így, a múlt század elején menetrend szerinti járatokon csomagként küldték az etalonokat Franciaországba.

50 mikrogrammal
csökkent a nemzetközi kilogrammetalon tömege. A mikrogramm a gramm egymilliomod része, így ez ötezred ezrelékes tömegcsökkenést jelent. Ennek oka mindeddig ismeretlen. A rejtélyt tovább fokozza, hogy csak a Sevres-ben őrzött példány lett könnyebb, a világ más részein őrzött társai megőrizték súlyukat az elmúlt évszázadban. A tömegcsökkenés azért okoz gondot, mert az etalon tömege definíció szerint egy kilogramm, tehát ha könnyebb lesz, akkor maga a kilogramm is „inflálódik”.

39,17 milliméter
a nemzetközi kilogrammetalon magassága és átmérője is. Alakját úgy tervezték meg, hogy ezzel a lehető legkisebbre csökkentsék a felületét és így a sérülés esélyét. Anyaga 90 százalékban platina és 10 százalékban irídium. Az irídiumtól nő a keménysége, a platina pedig különösen ellenálló az oxidációval szemben, nagy a sűrűsége és alig mágnesezhető. E tulajdonságok mind a tartósságot segítik elő. A tartóssága, úgy tűnik, mégsem kielégítő, ezért sok tudós a kilogramm újradefiniálását javasolja.

602214098282748740154456
darab szénatom tömege lenne a legalkalmasabb új grammdefiníció – állítja Ronald Fox és Theodore Hill, a Georgiai Műszaki Egyetem kutatói. Elmondásuk szerint a világ vegyészei munkájuk során ma is nap nap után számolnak a szénatomok tömegével, így nem okozna felfordulást a változtatás. Fő érvük az, hogy sokkal biztonságosabb meghatározni a tömeg mértékegységét egy állandónak tekinthető fizikai jelenség, mintsem egy sérülékeny műtárgy alapján. Javaslatukkal nincsenek egyedül.

2 millió euróba
kerül az a szilíciumgömb, amelyet a braunschweigi metrológiai intézetben állítottak elő 1500 kutató közreműködésével. A gömb átmérője tíz centiméter, és olyan tökéletes az alakja, hogy ránézésre nem lehet megmondani, éppen áll-e vagy forog. A tiszta szilícium előállítására olyan centrifugákat használtak az intézetben, amelyekkel korábban a szovjet atombombákhoz szükséges uránt dúsították. A kutatók most megszámolják, hány atomot tartalmaz a gömb, és javaslatuk szerint ez a szám lehet a kilogramm új definíciója. Ha elfogadják előterjesztésüket, a többi mennyiséghez, például a méterhez hasonlóan a tömeg egysége is egy fizikai állandón alapul a jövőben.

1/299792458 másodperc
alatt tesz meg egy métert a fény vákuumban, így 1983 óta ez a méter definíciójának alapja. A kilogrammetalonnal együtt 1889-ben egy méteretalont is elhelyeztek Sevres-ben, amely ugyanúgy platina-irídium ötvözetből készült. Ennek használatát 1960-ban váltotta fel az újabb meghatározás, amely a kripton–86 izotóp sugárzásának hullámhosszán alapult. Még ez sem volt kielégítően pontos, ezért használják ma már a fénysebességet alapul vevő definíciót.

A szerkesztő ajánlja