Az újpesti Állami Áruház

2002. június 7., péntek 01:00

Újpest központjában éppen fél évszázada új áruház nyílt az Árpád út és az István út sarkán. A korszellem diktálta gigantomániás egyesítések hatására Újpest akkoriban két éve volt már Budapest része, annak is a negyedik kerülete. A beolvadást követő változások a hatvanas-hetvenes évekre alaposan átalakították a városrész arculatát: a földszintes kis házak jelentős részét lerombolták, s helyükre jellegtelen lakótelepeket építettek. Az Állami Áruházat sem építészeti különlegessége, hanem sokkal inkább egy már klasszikussá vált hasonló című mozifilm tette legtöbbünk számára igazán ismertté, nem utolsósorban a közkedvelt Latabár Kálmánnak köszönhetően. Első bemutatása óta több korosztály nőtt fel, és szórakozott felhőtlenül a régi Latabár-filmeken. Ezek közül is egyik legismertebb a Gettler Viktor rendezte Állami Áruház című alkotás volt, amelyben mindenki Latyija mint kiváló eladó szorgoskodott egy korabeli modern nagyáruház pultja mögött, eladva mindent, ami mozgatható. A film alaptörténete szerint egy nyugati – ezért ellenséges – rádióadó hamis hírrel pánikot keltett, minek következtében rohamszerű felvásárlási láz tört ki, az emberek megtámadták az áruházakat, és teljesen kifosztották. Latabár, az élelmes eladó pedig a rőf vásznak, békebeli olajlámpák után még a raktárban porosodó kertitörpe-készlettől is megszabadította a boltot, míg végül az üres polcok előtt tanácstalanul tárta szét a karját az újabb meg újabb árut követelő vevők előtt. A habkönnyű vígjáték a többi, ez idő tájt tucatszám készült hasonló filmmel együtt a „nép” figyelmét igyekezett elterelni a szomorú valóságról, az ötvenes évek rákosista rendszeréről, az államosításokról, a deportálásokról és a kezdődő politikai perekről. A mozit elsősorban a kitűnő színészi teljesítmények tették emlékezetessé, hiszen Latabár mellett láthattuk benne Feleki Kamillt, Petress Zsuzsát és Gábor Miklóst is. Helyszíne az újonnan, negyedik kerületként a fővároshoz csatolt Újpest frissen elkészült áruháza volt. Az áruház az új szellemben épült az Árpád úton, azon Rákos Pál tervei alapján, aki később a New York-palota arculatát is tönkretette.

Az Állami Áruház élete a film elkészültét követő évtizedekben kevésbé volt színes, mozgalmas, élte a múlt rendszerbeli áruházlánc többi üzletéhez hasonló, egyhangú életét. Bizonyos dolgokon még a rendszerváltozás sem fordított azóta, hiszen az újpestiek – privatizálás ide vagy oda – ma is Állami Áruháznak hívják a közvetlenül a hármas metró végállomása mellett található egykori „szocialista plazát”. Az idén januárban ötvenedik születésnapját ünneplő áruház a közelmúltban új tulajdonoshoz került, aki jelentős belső átalakítása mellett döntött. Az új fazonját véglegesen a napokban elnyert üzletház május utolsó napján nyitott ki ismét, hogy a korát meghazudtolóan fiatalos arculattal fogadja ezentúl a vásárlókat. Meghagyták az üzletház kedvelt, átriumos belső kiképzését, ám kicserélték az emeleti osztályok padlózatát és teljes berendezését. Elsősorban ruházati cikkeket forgalmaznak majd ezután, de ezen belül is lényegesen bővül a minőségi áruk választéka. Újdonság az illatszerosztály, és reményeik szerint hamarosan egy internetkávézó is megnyílik majd a környékbeli fiatalok számára.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.