Balliberális maximum

A TV2 Naplójának álkérdései és politikai egyoldalúsága

2006. május 23., kedd 01:00

Nem sok hasznát láttuk eddig a választásoknak, csak a hirtelen megvilágosodott közgazdászok szórják ötleteiket. Ami viszont biztosnak tűnik: a médiafronton nem változik semmi. Azaz, igen mélyenszántó megállapításokat tesz Havas Henrik (Mokka), és Tóta W. Árpád (Index), amikor a jobboldal vereségét implicite a Magyar Nemzetre, illetve a Hír TV-re meg a Demokratára keni. Az árok másik oldaláról tüzelők magabiztosan határozzák meg, milyen legyen a jó jobboldali sajtó, hogyan „irányítanak” bennünket a Fidesz-központból, miért vagyunk pszichotikusak, fogyasztásellenesek, vallási megszállottak, és más gusztustalan tulajdonságokkal megvertek. Ezek bombasztikusan hangzanak ugyan, de merő spekulációk. A valóság ennél bonyolultabb.
Szóval mi vagyunk az oka a választási vereségnek, mert nem ütöttük, vágtuk kellő intenzitással az ellenzéket, meg Orbán Viktor főgonoszt. A tévedések elkerülése végett azonban figyelmeztetnék minden másik táboros médiaembert, hogy nem a Fidesz kormányzott négy évig, hanem Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc. És ha Tóta W. szerint mi képtelenek vagyunk elsajátítani a liberális minimumot, attól a másik oldal bátran hódolhatott a liberális maximumnak; azaz négy éven át töretlen erővel, szabadon kritizálhatták, bírálhatták volna és hozhatták napvilágra Medgyessy és Gyurcsány kormányának összes sunyiságát, balfogását és törvénytelenségeit, vagy éppen korrupciógyanús ügyeit. Így történt? Nem így történt. A magát főokosnak tartó, mondhatni, elbizakodottan pimasz balsajtó nyolc éve fújja ugyanazt a fülsiketítő nótát. 1998-tól 2002-ig azért tartották pergőtűz alatt a jobboldalt, mert kormányon volt, 2002-től egészen mostanáig pedig azért pocskondiázták, mert ellenzékben volt. Pesty László Gyurcsány Ferencről készült filmjében egy tucat utca emberét kérdeztek meg, hallottak-e a Fittelináról vagy a Nomentanáról? Gyurcsány Ferenc törvénytelenséggel gyanúsított cégeiről. Egy edzőterem fantázianeve, ha beugrott valakinek.
Hogy is van ez? Az ellenzék médiája nem hajlandó bírálni az ellenzéket, csak a kormányt, a kormánypárti média meg csakis az ellenzéket gyalázza, a kormánypártokat még szőrmentén sem. Ilyen fonák helyzet nemhogy Európában, de a galaxisban sincs. Akkor hát honnan szerzi hiteles információit a magyar átlagpolgár? Aki nem járat napilapokat, csak az ingyen Metrót (Bolgár Györggyel), meg a Blikket, aki nem fizet elő extra tévécsatornákra, az m1-et, a TV2-t és az RTL Klubot kapja. A Hír TV ebben például nincs benne. A kereskedelmi csatornák bebiztosították magukat újabb hat évre a koncessziók hosszabbításával, így nehéz leplezni műsoraik hangvételén, ami főképpen a TV2-t jellemezte, a választások körüli elvtársi segítségnyújtás különböző módozatait. Tóta W. Árpád súlyos elmarasztalásul azt hozta fel példának, hogy a Magyar Nemzet az Orbán-kormány alatt nem bírálta a Fidesz koalíciós partnerét, Torgyán Józsefet.
Nos, nézzük meg, hogy abban az időben hogyan viselkedett mondjuk a TV2 Naplója, ami hivatalos meghatározása szerint „hetente jelentkező magazinműsor hírekkel, érdekfeszítő, izgalmas riportokkal, különleges és hétköznapi emberekkel, élettörténetekkel, valóságos problémákkal”. Jelszava: Mérlegen a valóság! Az adás elején a műsorvezető feltesz egy aktuális kérdést, amelyre telefonon lehet szavazni. Az ORTT megbízásából készült egyik médiaelemzés szerint azonban „Bár a Napló heti politikai magazinként jegyzett műsor, politikai témákkal elvétve találkozhattunk. Számos alkalommal bulvár jellegű, illetve politikához egyáltalán nem kötődő kérdéseket dolgoztak fel… A megjelenő politikai témák esetén azonban igen szembetűnő az egyoldalú témaválasztás és interpretálás. A politikai témákban kizárólag a kormánykoalíció egyik tagjával (FKGP) kapcsolatban tettek fel kérdést, a riportokban is túlnyomó többségben a kormánypártok tevékenysége került reflektorfénybe, mely minden esetben, negatív kontextusban jelent meg. A bemutatási módszer által hordozott üzenet rendszerint »igazolódott« a szavazás szintjén is.”
Milyen bátrak ezek a Svábyék, tényleg nem kímélik a kormányt! De ki kell ábrándítanom az olvasót: a vizsgált időszak dátuma ugyanis 2001, a miniszterelnök neve pedig Orbán Viktor. És lássunk néhány, akkoriban szavazásra feltett Napló-kérdést: Ön hisz-e Torgyán Józsefnek? Ön szerint végleg eltűnik-e a politika élvonalából Torgyán József? Ön szerint hamisak-e a Torgyán családot ért vádak? Ön kit tekint az FKGP legitim elnökének? Vagy: Ön szerint megelőzhető lett volna az árvízi katasztrófa? Ez utóbbi kérdésbe csomagolt manipuláció a média újabb kori történetének egyik mélypontja. Hogy ebbe a játszmába Tóta W. Árpád szerint a jobboldali sajtó nem szállt bele? Igaz. Mint ahogyan a TV2 szerkesztőinek gondolatait sem legyintette meg Gyurcsány Ferenc kormányának harcos, igazságos és permanens kritikájának a szele.
Változott-e a Napló stílusa 2006-ban? Megfogadták-e a fentebb már idézett elemzésnek azt a megállapítását, hogy: „A Napló által felhasznált műsorszerkesztési elvek és módszerek sok esetben nem teszik lehetővé a tárgyilagos tájékoztatást… Az egyoldalú politikai témaválasztás és pártatlanság hiánya nem teszi indokolttá a Napló politikai magazinként való szerepeltetését.” Találomra nézzük meg, hogy Svábyék mérlegvalósága miként néz ki 2006 januárja és májusa között, azaz milyen kérdésekben szavaztatták meg azt a kétmillió (!) nézőt, akiknek a TV2 Naplója az egyik, ha nem a legfontosabb információs forrása. „Önt zavarja-e a negatív kampány?” Naná, hogy igen, hiszen az MSZP minden fórumon kétségbe vonta a Fidesznek azt a jogát, hogy bírálja az elmúlt négy évet. „Ön
hisz-e a választási ígéretekben?” A kérdés kifejezetten Orbán Viktor kampányára vonatkozott, akinek minden bejelentését blöffnek, üres ígéretnek minősítette a kormánypáti média. Elévülhetetlen érdemi vannak ebben Havas Henriknek, aki a TV2 Mokka című műsorában beteges gerillaháborúval tüzelte és tüzeli ma is a nézőket a Fidesz és a jobboldal ellen. „Ön szerint belefér-e a kampányharcba a számítógépes adatlopás?” „Ön melyik nagy párt kampánymódszerein háborodott fel jobban?” Sugalmazott kérdésekre sugalmazott válaszok: „Számítógépes adatlopás?” Igen súlyos, különösen a laikus fülében. S miután egész médiahadsereget vetett be a szerver-, a Vizsla-, a plakátügyek, és minden fideszes vélt vagy valós melléfogás szétbeszélésére, mi mást válaszolhattak a nézők, minthogy a Fidesz kampányán háborodtak fel jobban.
„Ön örül-e annak, hogy négypárti lesz a következő Országgyűlés?” 92 százalékuk örül, de hogy minek, arról fogalmuk sincs. Hiszen épp a Mokka nézői közlik reggeli telefonos üzeneteikben, hogy minden pártban sikkasztók és tolvajok ülnek, szét kellene őket kergetni. 2006. április 30-án, az MSZP győzelme utáni kérdés: „Ön szerint le kell-e mondani a Fidesz vezérkarának a választási vereség miatt?” És a válasz, 76, 8 százalékuk szerint: le. Kérdésben az utasítás. Mint ahogyan a Napló minden politikai megnyilvánulása ordítóan elfogult: állandó félelemben tartani a közvéleményt a Fidesztől, eszköz és módszer nem számít.
Most alakul a második Gyurcsány-kormány. És vajon melyek a TV2 aktuális témái? Orbán megy, vagy marad. A Fidesz stratégiája. A Fidesz kommunikációs hibái. Mi a Fidesz-vereségnek az oka. Kik felelnek a Fidesz bukásáért?
A Napló szerkesztősége felett 1998-ban megállt a kakukkos óra.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.