Barangolás a neten a Nyugat nyomában

Webvadász

2008. március 4., kedd 00:00

Kulturális évfordulókban szerencsére bővelkedünk, persze sokszor önkényesen döntik el helyettünk, hogy mi mekkora hangsúlyt kapjon. Vannak nagy csinnadrattával beharangozott jelentéktelen teljesítmények, és politikai okokból méltánytalanul elhallgatottak, bár jelentősek, de a Nyugat alapításának 100. évfordulója – remélhetőleg – minden irodalombarát számára egyformán fontos.
Nézzük, mi a helyzet az interneten. Néhány találomra kiválasztott oldalra vetünk futó pillantást, és mivel szerencsénk van, egy kifejezetten igényes oldalra jutunk: www.nyugat.oszk.hu. A nyitólap  és minden további oldal háttere a folyóirat irodalmi körökben jól ismert képe, így első látásra azt hihetnénk, egy beszkennelt régi számot látunk, de a tartalomjegyzék és az impresszum helyreigazít. A bevezetőben elolvashatjuk az oldal létrejöttének történetét: „A munka első részeként elkezdtük összegyűjteni a Nyugattal kapcsolatos, a világhálón megtalálható minőségi digitalizált tartalmakat: szövegeket, képeket és hanganyagokat. Ehhez kapcsolódóan hoztuk létre a honlap szerkezetét. Az OSZK kézirattárából válogatva archív fényképeket, első kiadásokat és kéziratokat digitalizáltunk, köztük sok olyan dokumentumot, amelyet most láthat először a nagyközönség.” A következő, az alkotók menüpont, itt fellelhető minden ide kapcsolódó életrajz. Majd a galériák következnek: fotók (például a Babits-hagyatékból előkerült üvegnegatívok), kéziratok, címlapok, itt végigkövethetjük a folyóirat arculatváltásait. Külön élményt nyújtanak a hanganyagok: versek a költők saját előadásában, kortárs színészekkel (ez utóbbi  még részben fejlesztés alatt), és a megzenésített versek, meghallgathatjuk többek közt a Misztrált, a Kalákát, de a néhány éve feltűnt Túlpartot is. Szakirodalom címszó alatt tanulmányok, monográfiák, a Nyugat története. Külön oldalon kaptak helyet az évfordulóhoz kapcsolódó események, kiemelve a Petőfi Irodalmi Múzeumot, az Országos Széchényi Könyvtárat, a Magyar Televíziót, de a kisebb helyi rendezvények sem maradtak ki. Az oldalt folyamatosan frissítik és bővítik, ezt természetesnek is vehetnénk, de sajnos a hírportálok kivételével nem sok honlapra jellemző. Egy kapcsolódó linken az összes megjelent lapszám elérhető, néhány kattintással mindet végigböngészhetjük, még ha nem is olyan, mint az eredetit lapozgatni.
Kellemes irodalmi barangolást!
(www.nyugat.oszk.hu)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.