Befutó: Madonna

Szilvakékparadicsom

Fehér Béla

2009. március 14., szombat 00:00

Már csak százhetvenet kell aludni és bedübörög Hunniába a Sticky and Sweet turné, amely nem más, mint rockkal átitatott táncszerű utazás, miként Madonna hivatalos honlapja oly költőien rámutat a lényegre. Annak viszont semmi köze a költészethez, hogy a turné bevétele már háromszázmillió dollár felé jár, de persze lesz az még több is, mert Madonna az idén útba ejti azokat az elmaradott vidékeket is, ahová ifjú korában nem volt kedve táncszerűen elutazni. Augusztus végén, hat nappal a művésznő ötvenegyedik születésnapja után mi is sorra kerülünk, utánunk még Belgrád, Bukarest és Szófia következik, Afrika megint kimarad. Nem vitatom, van kisugárzása Madonna hétpróbás bőrnadrágjának, de szerintem a bőrlabdának sokkal nagyobb van (noha a bőrt már nélkülözi), ezért aztán, mint gyógyíthatatlan futballőrült, rág a sárga irigység, amiért Madonna előtt megnyílt a Stadio Olimpico, a San Siro, a Vicente Calderón, a Wembley, és persze a Maracana, hogy néhány szentélyt futólag említsek.
Ha a lóversenyért rajonganék, akkor persze Ascot, Epsom, Baden, Longchamp vagy Pardubice emlegetésekor homályosulna el a tekintetem, s nyilván némi kárörömmel töltene el, hogy Madonna turnéja eme szent helyeket elkerülte. Persze azért nem múlhat turné lóversenypálya nélkül, a rockkal átitatott táncszerű utazás magyarországi állomása a Kincsem park lesz. Tökös gyerekek vagyunk, úgy látszik ezzel akarunk a popkirálynő kedvére tenni, hiszen szegényke már nagyon unhatja a labdarúgó-arénákat, a végén még hisztit vágna ki, ha a Puskás Ferenc Stadionban léptetnénk fel. Az legfeljebb a Rolling Stonesnak jó. A Stones egyébként 2007-ben Belgrádban, az ottani lóversenypályán koncertezett volna, de az állatvédők tiltakozására a zenekar (!) kérésére megváltoztatták a koncert helyszínét!
Tiltakozás nálunk is van. Persze nem a jegyért sorban állók tiltakoznak, hanem a lótulajdonosok, zsokék, hajtók és idomárok. A lósport elkötelezettjei azt szeretnék elérni, hogy Madonna ne a Kincsem parkban lépjen fel, ugyanis a pálya a nagyszabású átalakítások miatt károsodhat, ráadásul a tömeg alig száz méterre lesz az istállóktól, négyszáz ügetőlótól és hatvan angol telivértől! Az állatok gazdái bérleti díjat fizetnek az istállóért, a pálya használatáért, és most a lovakért aggódnak, azt hiszem, joggal. Mert ki garantálja, hogy a felajzott nézők nem mennek be az istállókhoz, s ki garantálja, hogy az iszonyatos hangerőtől nem vadulnak meg az embernél sokkal kifinomultabb hallású lovak? A zajszakértők és a lóhoz értők egyaránt azon a véleményen vannak, hogy az állatok összetörhetik magukat, akár el is pusztulhatnak.
A magyar lóversenyzésért aggódók azt mondják, ha elszállítják onnan a lovakat, visszaút már aligha lesz. A pályát ugyanis el akarják adni. Hát, igen, emlékszünk még arra, hogy tavaly nyáron a civil kezdeményezésként megalakult Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület kétszáz ember részvételével élőláncot alakított a pálya főbejárata és a Kerepesi úti sétány között, s „A Kincsem park nem eladó!” feliratú táblákat tartottak a magasba. Addigra már minden lóversenyzésben érintett szervezet eljutott odáig, hogy ne szemlélje tétlenül az aggasztó fejleményeket. Madonna fellépésének helyszínéről a sajtóból értesültek, s most megint úgy érzik, fel kell rázniuk a polgárokat, akik közül sokan talán azt sem tudják, hogy létezik még lóversenyzés Magyarországon. De fel kell rázniuk a lóversenysport elkötelezettjeit is, akik közül nem mindenki akarja elhinni, hogy bezárhatják a Kincsem parkot, ami azt jelenti, hogy a magyar lóversenyzésnek befellegzett. Végeredményben tehát két nagy értékű ingatlan, a Kincsem park és az alagi tréningtelep sorsáról, így végső soron a hazai lóversenyzés jövőjéről van szó.
A lóversenyzésért aggódó Farkasházy Tivadar is nyilatkozott az ügyben. Azt mondta, reméli, hogy egy idős kanca – ez volna Madonna – nem fogja felizgatni a lovakat, ellenben ha ennyi ember kilátogat a megabulira, néhány százalékuk talán majd visszatér egy-egy lóversenyre is. Nyilván nem azok, akiknek az overdose kifejezésről nem Európa leggyorsabb lova jut az eszébe, hanem valami egészen más, már bocsánat a poénért!

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.