Búcsút inthetünk az építkezéseknek?

2011. március 5., szombat 00:00, frissítve: hétfő 11:51

A lakásépítések száma utoljára a kilencvenes évek végén volt annyira alacsony, mint tavaly. Eközben az új építési engedélyek kiadása olyan alacsony szintre esett vissza, amire még soha nem volt példa.
Kisebb házak épülnek. A múlt esztendő a budapesti lakáspiacon a konszolidáció jegyében telt – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kínálat nagysága a fővárosban gyakorlatilag alig változott: 2010 elején 5953, míg 2011 januárjában 5913 eladatlan új lakás volt a piacon. Földi Tibor azt is elmondta, hogy a fejlesztések jellemző lakásszáma a korábbi átlag százhoz képest mindössze 15 körüli, az ingatlanok kínálati ára pedig emelkedett: az idei év elején a piacon lévő új lakások ára hét százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakának árainál.


Míg a gazdasági válság jelei a 2009-es lakásépítési adatokban még csak kismértékben jelentkeztek, addig tavaly már erőteljesebb volt a visszaesés. Jól mutatják ezt a Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott adatai. Eszerint tavaly 20 823 új lakás épült, ami 35 százalékkal alulmúlja a 2009-es adatokat. A kiadott építési engedélyek száma ugyancsak csökkent: tavaly összesen 17 353 ilyen engedélyt adtak ki, ami 39 százalékos visszaesést jelent. Az engedélyek számának mérséklődése azt is valószínűsíti, hogy az idén a lakásépítések száma is csökken. Erre utal az is, hogy a kiadott engedélyek száma a legutóbbi évekig mindig meghaladta a használatba vett lakásokét, az pedig 2009-ben fordult elő először, hogy az engedélyek száma alulmúlta azokat. E folyamat nem zárult le, sőt a 2010-ben kiadott engedélyek száma már 17 százalékkal maradt el az új lakások számától.
Jelzésértékű az is, hogy a kiadott engedélyek és az átadott ingatlanok számának csökkenése nincs hatással a kínálatra. – Miközben az ingatlanok építése szinte leállt, a piacon még ma is rengeteg új lakás van – hangsúlyozza Korbuly Krisztián, az Ingatlan.com vezérigazgatója, aki szerint az új ingatlanok a hitellehetőségek szűkülése mellett azért értékesíthetők nehezen, mert a jó adottságokkal rendelkező otthonok már korábban elkeltek. Korbuly Krisztián azt is kiemeli, hogy sok a félbemaradt fejlesztés, és jó néhány beruházó a bedőlés szélén áll. – Ma már szerencsésnek mondható az a fejlesztés, amelynél havi egy lakás eladható. Abban még a pesszimistább ingatlanértékesítők is egyetértenek, hogy a piac túljutott a mélyponton. – A fellendülés időpontjáról megoszlanak a vélemények, a derűlátóbbak már fél év múlva, míg mások 2013–2014-re várják a javulást. Mint a vezérigazgató elmondta, jelenleg a kisebb, használt lakások a legkeresettebbek, ezekkel pedig – a mostani támogatási és finanszírozási lehetőségek miatt – nem versenyképesek a piacon lévő új ingatlanok.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.