Budapesten az idősebb George Bush

Magyar Nemzet

2001. november 27., kedd 01:00

Tegnap Budapestre érkezett idősebb George Bush, a hidegháború időszakának utolsó amerikai elnöke, akit ma a köztársasági érdemrend nagykeresztjével tüntet ki Mádl Ferenc államfő. A magyar fővárosban tett előző, 1989-es látogatásán beszédét váratlanul széttépő politikus elnöki tisztségét történelmi jelentőségű időszakban, 1989 és 1993 között töltötte be. Idősebb Bush nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy átveheti a nem hivatalban lévő külföldi államfőnek járó legmagasabb magyar kitüntetést.
A kormány Bushnak a hidegháború befejezésében, a békés rendszerváltozások elősegítésében és a magyar demokratizálódási folyamatban játszott történelmi szerepét ismeri el.
A jelenlegi amerikai elnök 77 esztendős édesapja – akit felesége, Barbara Bush is elkísért magyarországi útjára – a kitüntetés átadását megelőzően reggel megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel is, majd délután a XX. Század Intézet rendezésében a Magyar Tudományos Akadémián előadást tart A szabadság győzelme címmel.
Magyarország gazdasága jobban teljesít most, mint az amerikai gazdaság – jelentette ki érkezésekor az idősebb Bush. Az exelnök az 1989-es magyarországi látogatása óta – amely az első volt egy amerikai elnök részéről – történt változásokra vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy azóta Magyarországon kialakult „a szilárd demokrácia, a vibráló politikai és gazdasági élet”. Legutóbbi, elnöki látogatásom óta egyértelmű a változás mind a gazdaság, mind pedig a politikai stabilitás tekintetében – vélekedett az egykori elnök.
Bush 1989-ben Málta szigetén folytatott tárgyalásai során állapodott meg Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárral, a „keleti blokk” akkori első emberével a változtatások lefolytatásának mikéntjéről és „szabályairól”. Az exelnök érdemeit a közép-európai fordulat véghezvitelében korábban már többször honorálták: a német egység megvalósításában játszott szerepéért 1994-ben megkapta a legmagasabb német kitüntetést, az Érdemrend Nagykeresztjét, 1999-ben Berlin díszpolgárává választották, s megkapta a Franz Josef Strauss-díjat; a műemlékek védelmében kifejtett munkásságáért 1994-ben Krakkó város díszpolgára lett. Ezenkívül az Öböl-háborús győzelem elismeréséül, a megszálló irakiak Kuvaitból történő kiűzéséért 1993-ban kitüntették a legmagasabb szintű kuvaiti állami rendjellel, a Mubarak-éremmel; a brit–amerikai különleges szövetségi kapcsolat ápolásáért 1993-ban tiszteletbeli lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.