Bűnbak bogyó

2010. július 20., kedd 00:00

S Z Á M O K  N Y E L V É N
Ahogyan 1970 óta minden futball-világbajnokságra, az idén is az Adidas szállította a torna hivatalos labdáját. A Dél-Afrikában sokak által beszélt zulu nyelven örömszerzést jelentő Jabulanit a szokásoknak megfelelően minden eddiginél gömbölyűbbnek, pontosabban irányíthatónak és aerodinamikailag stabilabbnak harangozták be a tavaly decemberi bemutatón. A játékosok, különösen a kapusok tetszését azonban mégsem nyerte el vele a német gyártó. A szokatlanul korán távozó brazil válogatott kapusa, Júlio César a bevásárlóközpontokban kapható silány labdákhoz hasonlította, amelyek szerinte csak a csatároknak kedveznek, de kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a kapusokat. Furcsamód csapattársa, a támadó Luís Fabiano sem volt megelégedve, szerinte a labda érthetetlenül, természetellenes módon vált irányt a levegőben. Az olaszok kapusa, Gianluigi Buffon azon sajnálkozott, hogy „egy ilyen fontos tornát, mint a világbajnokság, egy ennyire alkalmatlan labdával kell lejátszanunk”. E nyilatkozatokból úgy tűnhet, hogy a Jabulani a világbajnokságok eddigi legrosszabb labdája, de a korábbiak sem tetszettek mindenkinek – főként a veszteseknek.

69,0
centiméter a Jabulani kerülete, ettől legfeljebb két milliméterrel térhet el. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) előírásai szerint a labda kerülete 68,5 és 69,5 centiméter között lehet. Nyolc darab, hőkezeléssel öszszeragasztott háromdimenziós panelből áll, felületét barázdák szaggatják, amelyek az aerodinamikai tulajdonságait javítják.

110

dollárba (25 ezer forintba) kerül egy Jabulani, amely természetesen kereskedelmi forgalomban is kapható. A labdát Kínában gyártják, a készítésekor felhasznált latex labdabelső Indiából, a poliuretán Tajvanról származik, az etilén-vinilacetát, a poliészter-pamut szövet, a ragasztó és a tinta kínai.

11
színt használtak a labda festésekor. A tizenegyes szám egyszerre utal a labdarúgócsapatok kezdő létszámára, a Dél-Afrikában élő tizenegy népcsoportra és az ország tizenegy hivatalos nyelvére. A döntőben különleges, aranyszínű labdával fognak játszani.

7
gólt rúgott Portugália a csoportkörben Észak-Koreának a Jabulanival, így furcsa lett volna, ha a portugálok is panaszkodnak a labdára. Szövetségi kapitányuk, Carlos Queiroz ehelyett mindössze ennyit mondott a sajtótájékoztatón: „Imádjuk a labdát.”

0
százalékkal nő meg a labda 440 grammos tömege nedvesség hatására, tehát nem szívja föl a vizet. A FIFA megengedő ebben a kérdésben, a 420–445 gramm között elfogadott labda súlya akár tíz százalék vizet is magába szívhat.

143–149

centiméterre pattant föl a Jabulani, amikor a FIFA ellenőrei két méter magasról acéllapra ejtették. A teszt akkor sikeres, ha tíz ejtés után a felpattanás magasságában legfeljebb tíz centiméteres eltérés van.

10
százalékkal csökken a légnyomás a labdában a felfújást követő harmadik napra. Ez is megfelel a nemzetközi szövetség szabályainak, amelyek húszszázalékos nyomáscsökkenést engednek meg.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.