Bűnös byte-ok

Számok nyelvén

2008. május 6., kedd 00:00

Átalakulóban a zene- és a filmforgalmazás. Világszerte tapasztalható jelenség, hogy miközben a zenei CD-k eladása évről évre csökken, egyre inkább növekszik a dalok interneten keresztül (on-line) történő – legális és illegális – letöltésének száma. A zenéhez hasonlóan a filmek is könnyűszerrel beszerezhetők ma már az interneten keresztül, vadonatúj filmeket tölthetünk le esetenként a hazai premier előtt. A letöltést érintő jogi szabályozás igen zavaros, a szakértők többsége szerint maga a letöltés nem törvénytelen, csak az, ha a megszerzett filmet, zeneszámot megosztjuk másokkal. A megosztás azonban a legtöbb esetben a letöltés elengedhetetlen velejárója. Az on-line zenekereskedelem az év elején lélektani határhoz érkezett, hiszen az Egyesült Államokban most fordult elő először, hogy egy internetes zenebolt piacvezető lett.

19 százalékos
piaci részesedést ért el az Apple amerikai számítástechnikai cég interneten működő iTunes zeneáruháza az NPD piackutató cég elemzése szerint. Ezzel az eredménnyel piacvezetővé vált az amerikai zenepiacon, megelőzte a Wal-Mart üzletláncot, amely 15 százalékon állt. A hagyományos lemezboltok forgalma az Egyesült Államokban tavaly újabb tíz százalékkal csökkent, folytatva az évek óta tartó trendet.

4 milliárd
dalt töltöttek le eddig az iTunesról. Megnyitása (2001) óta több mint ötvenmillióan vásároltak zenét az oldalon. Manapság hatmillió zeneszám közül válogathatnak a vásárlók.

21 százalékkal
esett vissza tavaly a zeneipar számára is igen fontos karácsonyi időszakban a CD-eladások száma, áll a Nielsen piackutató cég elemzésében. Negyvennyolc százalékra emelkedett azon amerikai tizenévesek aránya, akik egyetlen CD-t sem vásároltak tavaly. Az internetes zeneboltok legnagyobb csábereje az, hogy ott a dalok külön-külön is megvásárolhatók, így a vevők olcsóbban jutnak a slágerekhez, nem kell kifizetniük a lemezen lévő „tölteléknótákat”.

43 százaléka
az angol tizenéveseknek már töltött le zenét törvénytelenül az internetről, adja hírül az Entertainment Media Research piackutató cég felmérése. Az elemzésből kitűnik, hogy az illegális letöltésnek a virágkorukat élő, a magyar iWIW-hez hasonló kapcsolattartó oldalak adtak újabb lökést. Ezeken a honlapokon a felhasználók közzéteszik kedvenc zeneszámaikat, esetenként a származási helyüket, így megismertetik őket más fiatalokkal.

30 százalékkal
kevesebb hanghordozó kelt el Magyarországon 2007-ben, mint 1999-ben, mutatják ki a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) adatai. Kilenc éve több mint 7 millió 600 ezer kazettát, CD-t, hanglemezt adtak el Magyarországon, tavaly viszont már alig ötmilliót. A hanglemez azóta szinte teljesen eltűnt a boltok polcairól, és csakhamar a magnókazetta is erre a sorsra juthat.

150 forint
jogdíjat kell befizetniük a forgalmazóknak minden írható DVD eladása után. A jogdíj azokat a vásárlókat is terheli, akik nem jogdíjköteles zenét vagy filmet rögzítenek a lemezen, hanem például saját dokumentumaikat.

9 milliárd
forint forgalomtól esik el évente a magyar film- és zeneipar a filmek és a zeneművek illegális terjesztése miatt.

A szerkesztő ajánlja