CD-ROM Dsida Jenő ezerhatvan művéből

2009. július 3., péntek 00:00

Urbán László és Láng Gusztáv irodalomtörténészek ma délután ötkor, a várbeli Litea irodalmi kávéházban mutatják be Dsida Jenő című CD-ROM-jukat, amelyen rögzítették a tragikusan korán elhunyt költő szinte minden megjelent és kéziratban megmaradt költeményét. Az összeállítást Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatja.
Urbán László elmondta, hogy a lemezen 1066 vers található.  Az anyagot először elvitték az Osiris Kiadóhoz, de náluk már folyamatban volt egy Dsida Jenő-versválogatás kiadása, Ferencz Győző szerkesztésében. Az anyag több kiadót is megjárt, de támogató híján egyik sem tudta megjelentetni. Ezért választotta a két irodalomtörténész először a kis példányszámú CD-megoldást, remélve, hogy munkájuk előbb-utóbb könyv alakban is a közönséghez kerül.
Urbán László irodalomtörténésznek több mint százötven publikációja és hetvennégy szerkesztett kötete jelent meg, melyben a huszadik század polgári íróinak eddig ismeretlen műveit mutatta be a magyar közönségnek. Többek között Karinthy Frigyes, Kodolányi János, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Heltai Jenő, Nyírő József, Gárdonyi Géza műveit rendezte sajtó alá, de talált ismeretlen Ady- és Tóth Árpád-műveket is. Céljának tekinti, hogy a magyar költők, írók életműve hiánytalanul megjelenjen, ennek a missziónak szentelte évtizedek szorgos munkáját. Az irodalomtörténész ma jubileumot ünnepel, hiszen a Dsida-anyaggal együtt már a hetvenötödik teljességre törekvő életműkötet anyagát állította össze. A jubileumi összeállítást Láng Gusztávval közösen készítette el, két éven át dolgoztak az anyagon. Fölkutatták a nagy magyar könyvtárakban, kézirattárakban található összes munkát. Dsida Jenő, az 1907-ben született erdélyi költő csak harmincegy évet élt, életműve mégis a megkerülhetetlen magyar klasszikusok értéktárát gazdagítja. Az estet megnyitó Pomogáts Béla tanulmányát idézve: „Dsida Jenő egyénisége elütött a történelemmel viaskodó hitvallókétól, ő nem a végzettel kívánt pereskedni, egyszerűen énekelni akart: a természetről, a szerelemről, az ifjúságról, akár a késő romantikusok.” A CD-ROM a korábbi 489 költeményt tartalmazó Dsida-összeállításhoz képest megduplázta a költő eddig megjelent műveinek számát.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.