Csak egyvalaki pályázott a lovira

Dékány Lóránt

2007. december 11., kedd 00:00

Bár négy befektetőjelölt is megvásárolta a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft., illetve a Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLSZ) Kft. privatizációjára kiírt pályázatot, végül közülük csak egy adta be a tegnap lejárt határidőig az induláshoz szükséges dokumentációt. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. azonban többet nem árult el a pályázatot beadó személy kilétéről. Jelenleg a lehetséges vevő ajánlatának „befogadhatósági és érvényességi” vizsgálata zajlik, melynek megtárgyalására a privatizációs szervezetnek 90+30 nap áll rendelkezésére.
Érdekesség, hogy a Népszabadság még november elején szintén négy olyan lehetséges befektetőről írt, akik megvásárolták a részletes pályázati kiírást. A lap korábban úgy értesült, hogy ezek között van a Szerencsejáték Zrt., a Danubius Hotels, illetve a Dunakesziben található lóversenypálya tulajdonosa, Winkler Márton is, külföldi kérő azonban nincs. Ugyanakkor ezeket az információkat azóta sem erősítették meg az érintettek.
Az NL és az MLSZ értékesítése mellett a hazai lóverseny- és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésének jogát is eladnák. Utóbbi koncesszióját húsz évre kaphatja meg a pályázó: a lóversenyfogadásért évente legalább 100 millió, a bukmékeri rendszerű fogadásért pedig 400 millió forint díjat kell fizetnie. Emellett azonban az NL és az MLSZ privatizációja is szép összeget ígér, a kettőt együtt ugyanis csaknem 2 és fél milliárd forint névértéken jegyzik, ám a tényleges vételár ennél minden bizonnyal jóval magasabb lesz. A befektetőnek a lóversenysport és -fogadás üzemeltetése mellett vállalnia kell a „hagyományok megőrzése érdekében a versenynapok, futamok, induló lovak számával és a versenyhelyszínekkel kapcsolatos előírásokat”. Ezenkívül gondoskodnia kell a jelenlegi munkavállalók továbbfoglalkoztatásáról, azok munkakörülményeinek javításáról is. De nem értékesítheti tovább az üzletrészeket sem, illetve vállalnia kell a megszűnéssel kapcsolatos korlátozásokat.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.