Családi programok a Föld napján

2008. április 29., kedd 00:00

Aki úgy érzi, jelenlétével is szeretné demonstrálni, hogy fontos ügyet szolgál a Föld napja, az a hét végén számos olyan rendezvényen vehet részt, amelyeken a környezetvédelem fontosságára igyekeznek a szervezők felhívni a figyelmet.
A legtöbb embert megmozgató rendezvénynek az idén is a Critical Mass (kritikus tömeg) budapesti biciklis felvonulás ígérkezik. Április 20-án (vasárnap) 16.30-kor indul a menet a budapesti Deák térről, és az Erzsébet hidat, a Lánchidat, a Kossuth teret és az Andrássy utat érintve fél hétre érkeznek a kerékpárosok a Városligetbe. Itt közös bringaemeléssel végződik a rendezvény. További információk: www.criticalmass.hu.
n Azoknak, akik tömegrendezvényre vágynak, de nem járnak kerékpárral, jó mókának ígérkezik Budapesten a szintén vasárnap megrendezendő Park! – a klímaváltozás tudatosításáért című esemény. Ezen zöld pólóba öltözött emberek ezrei „parkosítják be” képletesen az Astoria és a Deák tér közötti útvonalat a Föld napja alkalmából. A „zöldre festett” körútról Jason Hawkes nemzetközileg elismert brit fotós készít fényképeket helikopterről, 150 méter magasból. A pólókat vasárnap 15 órától osztják szét az érdeklődők között hat helyszínen a Deák tér környékén.
n Ugyancsak vasárnap 11 órától rendez Föld-napi fesztivált a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében a Duna–Ipoly Nemzeti Park. Akik ellátogatnak ide, barlangtúrán vehetnek részt, kipróbálhatják a drótkötélpályát és a falmászást is. A gyerekek játékos vetélkedőkön ismerkedhetnek meg az élővilággal és a környezetvédelemmel, miközben pantomimesek és Gryllus Vilmos szórakoztatják őket. Részleteket a dinp.nemzetipark.gov.hu oldalon találhatnak.
n Egerben is lesznek április 22-én, kedden rendezvények az Érsekkertben a Bükki Nemzeti Park és sok más szervezet szervezésében. Itt a szelektív hulladékgyűjtést és a gyógynövényeket ismerhetik meg a gyerekek, természetismereti játékokon, kötéltechnikai ügyességi feladatokon vehetnek részt. Lesz teakóstoló is, és három órakor Egerben is megrendezik a Critical Mass felvonulást. A részletekért kattintsanak a www.bnpi.hu oldalra.
n Április 20-án, vasárnap a szegedi füvészkertben családi vetélkedőt rendeznek, kézműves foglalkozásokat tartanak. E foglalkozásokon csak természetes anyagokat használnak majd a gyerekek. A rendezvény ideje alatt a szelektív gyűjtőkbe elhelyezett hulladékok után ajándékot kapnak a kicsik.
n Pécs Tettye városrészében rendezik a Zöld forgatag fesztivált április 19-én, szombaton délelőtt tíz és délután négy óra között. A gyerekek állatokat simogathatnak, kézműves foglalkozásokon és játékos környezetismereti vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket és tudásukat. Bemutatkozik a Természetvédelmi Őrszolgálat, a látogatók segíthetnek gólyafészkek építésében, és ingyenesen lesz látogatható egész nap a Pintér-kert arborétum. A Janus Pannonius Múzeumban április 22. és 25. között az előzetesen bejelentkező csoportok vetélkedőkön vehetnek részt, és bepillanthatnak a muzeológusok munkájába is. A vetélkedőkön belépőket lehet nyerni például az Abaligeti-cseppkőbarlangba. A részletes programról a www.jpm.hu címen tájékozódhatnak.
(M. Cs.)

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.