Csipesz és űrrakéta

Öveges József DVD-n

2009. január 27., kedd 00:00

„Kedves gyerekek! Mi van a kezemben? Egy gyönyörű ablaküvegcserép és egy még szebb színtelen celofánpapiros. A szemétkosárból gyűjtöttem ki őket. Hát ezekkel gyönyörű, meglepő, tündérszínekben pompázó kísérleteket lehet végezni! Jó, ha van még ilyen olcsó műanyag háromszögetek is. És még köll valami. Egy csillogó felület” – köszönti sorozatának Sarkított fény című epizódjában a negyven évvel ezelőtt a képernyőre tapadó gyerekeket az ismerős tanár bácsi. Öveges József a tudományos ismeretterjesztés etalonja lett magyar földön, húsz éven keresztül tartott előadásokat, mutatott be egyszerű fizikai kísérleteket a rádióban és a televízióban. 1958-tól kezdődően 135 alkalommal szerkesztette a Magyar Televízió 100 kérdés című műsorát, és 256-szor mesélt a fizikáról a kisdiákoknak a Magyar Rádióban. Az utókor számára leginkább az 1968–1970 között készült Legkedvesebb kísérleteim című sorozata révén vált halhatatlanná. E sorozat epizódjai jelentek meg most négy DVD-n.
Öveges professzor 1895-ben született Pákán, apai ágon kétszáz éves néptanítói családban. Huszonnégy éves korában kitűnő eredménnyel szerzett tanári diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetem fizika–számtan szakán, majd egy évre rá belépett a piarista rendbe. A háború végéig az ország számos piarista gimnáziumában tanított, 1946-tól pedig egyetemi tanár lett Budapesten. Ismeretterjesztő munkásságáról talán még azok is hallottak, akik egyetlenegyszer sem látták a televízióban. Saját vallomása szerint is megszállottja volt annak, hogy másoknak szellemi örömöt, „a meglátás és a tudásgyarapítás boldogságát” nyújtsa egyszerű kísérletei révén. Valószínűleg boldogan halt meg – egy kísérlet bemutatása közben kapott agyvérzést 1979-ben, nyolcvannégy éves korában.
A műsorról nem lehet és nem is kell írni sok újat. Amikor betesszük a lemezt a lejátszóba, pontosan azt kapjuk, amit már ezerszer láttunk, de alig várjuk, hogy ezeregyedszerre is megnézzünk. Sokunkat már az első képkockák is a rég nem látott kedves ismerős megpillantásakor érzett melegséggel töltenek el. Ahogy a tanár úr vastag keretes szemüvegén keresztül, konfekcióöltönyében, fején torzonborz, ősz hajával ránk néz, és azt mondja: „kedves gyerekek!”, az a legnemesebb oktatói képességeket idézi föl bennünk. A lemezeken a teljes sorozaton kívül elhelyeztek egy általam még sosem látott kortárs portréfilmet is a professzorról, amelyen könyvtárszobában ülve mesél kalandos életéről és kiolthatatlan tanítói szenvedélyének forrásairól.
Mostanában gyakran mondják, hogy történetének legnagyobb válságát éli a magyar természettudományos oktatás. A fizika, a kémia, a földrajz és a biológia iránt nem érdeklődnek az igazán tehetséges diákok. Megoldást találni nehéz, de ha ezt a sorozatot levetítjük kisiskolás gyermekeinknek, az első lépést már megtettük.
(Öveges József: Legkedvesebb kísérleteim. Sprinter Kiadói Csoport, Budapest, 2008. A négy DVD ára: 9999 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.