Csoportos megbízás

Pszichoterápiás regény Schopenhauerrel

2010. november 9., kedd 00:00

K Ö N Y V E S H Á Z
Sokan nem sorolják a pszichoterápiát a bizonyított hatású gyógyító eljárások közé, minthogy hatásmechanizmusa kevéssé ismert. Mégis lehet benne valami, mert a pszichoterápiával kezelt páciensek későbbi kórtörténetét követő hosszú távú vizsgálatok általában javulást mutatnak ki állapotukban. Bár a terapeuták ádáz csatákat képesek vívni arról, hogy a pszichoterápia mely fajtája alkalmas az egyes betegségek kezelésére, valószínűleg ennél sokkal fontosabb, hogy a megfelelő személyiségjegyekkel rendelkező terapeuta higgyen a terápia sikerében, és szoros kötelék alakuljon ki közte, valamint páciense között.
Irvin Yalom A Schopenhauer-terápia című regényében szereplő terapeuta, Julius Hertzfeld személyisége biztosan alkalmassá teszi őt hivatása űzésére. A történet élete utolsó évében játszódik. A pszichiáter, értesülve halálos betegségéről, újból felveszi a kapcsolatot korábbi pácienseivel, és terápiás csoportba gyűjti őket. A csoport élete nem idegen a szerzőtől, aki maga is pszichiáter. A Stanford Egyetem professor emeritusaként az egyik legismertebb terapeuta az Egyesült Államokban. Regényei mellett egyetemi pszichiátriai tankönyveket és népszerű lélektani könyveket is írt az elmúlt negyven évben.
A regénybeli csoport központi karakterét, Philip Slate-et praxisának legnagyobb kudarcaként tartja számon Hertzfeld. A férfit három évig kezelte eredménytelenül, de legnagyobb meglepetésére maga is tanácsadóvá lett, aki a XIX. század első felében élt német filozófus, Arthur Schopenhauer tanításait igyekszik átadni mindenkinek, akivel csak találkozik. Schopenhauer gondolatai ezután átszövik a csoport tagjai között zajló beszélgetéseket. Elmélete szerint a minket körülvevő világ, ahogy azt érzékeljük, csak képzetünk és akaratunk egymásra hatásából létrejött szubjektív jelenség. Slate csak annak árán hajlandó részt venni a csoportban, ha az emberi kapcsolatok természetének megismeréséért cserébe ő Schopenhauerről taníthatja a pszichiátert. Így kapcsolatukból a terapeuta legalább annyit tanul, mint a páciens.
Bár A Schopenhauer-terápia műfaja regény, történései kitaláltak, az olvasó mégis megértheti belőle, hogyan zajlik a pszichoterápia. A pszichiáter író munkamódszerei áthatják a regénybeli csoport kezelését. Hogy mindez alkalmas-e a lelki bajok orvoslására, azt már mindenkinek magának kell eldöntenie.
(Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia. Park Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 3500 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.