Dalokká vált reneszánsz versek

2008. december 18., csütörtök 00:00

Elkészült a Janus Pannonius-lemez, amelyet december 9-én hét órakor mutat be a hazai verséneklők és régizenészek színe-java a pécsi székesegyházban. A tíz előadói formációt tömörítő alkotógárda a Reneszánsz év alkalmából állít emléket ezzel a lemezzel a költőnek, akiről keddtől egy vadonatúj honlap segítségével is gyarapíthatjuk ismereteinket.
Érdemes időben észbe kapnia annak, aki élőben is szeretné hallani a frissen elkészült Janus Pannonius-lemez anyagát, ugyanis az előadógárda meglehetősen terjedelmes, és ráadásul kizárólag „húzónevek” alkotják, így különleges alkalomnak számít, hogy most valamennyien egyszerre lépnek a színpadra. Huzella Péter, a Kaláka, Kátai Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, a Misztrál, a Musica Historica, a Sebő együttes, a Szélkiáltó, Tolcsvay Béla és a Vagantes együttes a Reneszánsz év tiszteletére készítették el az albumot, amelyhez a lemezbemutató napjától honlap is társul.
A hazai kiváló verséneklők és régizenészek jeles csoportja húsz zenei feldolgozáson keresztül kívánta bemutatni a XV. századi művész sokszínű költészetét. A koncerten szereplő dalokban számtalan vers öltött zenei köntöst az itáliai évek szellemes, csipkelődő és erotikus epigrammáitól a humanizmust dicsőítő költeményeken át a szellemi hontalanságot, a koránjöttség tudatát vagy az elmúlás elégikus-tragikus hangulatát és a jellegzetesen reneszánsz alkotói büszkeséget hordozó művekig. A dalokat a Laus Pannoniae – talán legismertebb – korábbi és legújabb fordítása foglalja keretbe.
A reneszánsz muzsika hangzásvilágát idéző, reneszánsz hangszereket felvonultató megoldások mellett a magyar néphagyományból táplálkozó dallamkincs és a világzenei műfajok színes világa is jelentős szerepet játszik a változatos zenei anyagban. A dalok felvételében közreműködött Kónya István lantművész és Gulyás Csilla hárfaművész. A lemez főszerkesztője Török Máté, a Misztrál együttes muzsikusa, irodalmi szerkesztője pedig Sudár Annamária előadóművész. A CD borítóját Orosz István grafikusművész készítette.
A www.januspannonius.hu címen december 9-től érhető el a költő tiszteletére indított honlap folyamatosan bővülő anyaga. A tartalomszolgáltatás fővédnöke Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója lesz. Oldalain Jankovits László
a honlap számára írt Janus-tanulmánya mellett a CD-n szereplő versek latin és magyar szövege is olvasható lesz, valamint meghallgathatók a dalok részletei is. A tervek szerint a későbbiekben kiegészül a szolgáltatás egyebek között Szentmártoni Szabó Géza Janus-ábrázolásokról szóló írásművével, Békés Enikő Janus-bibliográfiájával, Janus Pannonius latin nyelvű verseivel, valamint két korai Janus-kiadás digitalizált változatával is.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.