Delfinek mészárlása

Világméretű tiltakozás a feröer-szigeteki rituálé ellen

2009. január 17., szombat 19:57

Két-háromezer calderon delfint pusztítanak el egy évszázados hagyomány nevében az európai uniós Dániához tartozó Feröer-szigeteken. A mészárlás megállítására világkampány indult.
Évek óta rituális módon ezerszám mészárolják a calderon (hosszú szárnyú gömbölyű fejű) delfineket a Feröer-szigeteken, de a nagynevű, más területeken igen aktívaknak mutatkozó nemzetközi állat- vagy természetvédelmi szervezetek valamilyen okból nem foglalkoznak a védelmükkel. Csupán a patinás brit szövetség, a Peta vállalta fel a küzdelmet, mostanra világszerte tízezrek csatlakoztak internetes kampányukhoz. A tiltakozó aláírásokat mindenütt az adott országban működő dán nagykövetnek továbbítják.
A Dán Királyság autonóm tengerentúli területén, a Feröer-szigeteken a viking hagyományokat követve évszázadok óta gyilkolják a vízi emlősöket, mint mondják, nemzeti identitásuk ezzel együtt teljes. Úgy tartják, a fiú férfivá éréséhez elengedhetetlen, hogy részt vegyen egy ilyen „ünnepségen”. Ilyenkor a rendkívül intelligens és barátságos állatokat az öbölbe csalják, az ifjak szigonyokat lőnek beléjük, majd 15 centiméteres késekkel halálra szurkálják őket. A delfineknek a „bátor” résztvevők és a közönség ujjongása közepette kell végignézniük társaik haláltusáját.
A tiltakozók szerint annak ellenére, hogy Dánia jó ideje az Európai Unió tagországa, a 48 ezres lélekszámú Feröer-szigeteken évente két-háromezer delfint pusztítanak el ilyen brutális módon. A dán Greenpeace egyik munkatársa lapunknak elmondta: tudnak ugyan a dologról, és elítélik, de nem terveznek akciót az érdekükben, mert ők a bálnák védelmével foglalkoznak.
Megkerestük a Dán Királyság budapesti képviseletét is, de a nagykövet nem kommentálta a történteket. A spanyol lapok kiemelten foglakoznak a témával, de indignáltan azt is hozzáfűzik, hogy a bikaviadalok ellen az egész világ felzúdult, pedig több matador veszíti életét, mint bika.
Miközben a szigetlakók a hagyományok nevében öldösik a delfineket, addig az utóbbi években az ENSZ, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (amelyhez a Feröer-szigetek néhány évvel ezelőtt csatlakozott) és az Európai Unió egyre nagyobb figyelmet fordít a tengerekre és élőlényei védelmére. Az IFAW (Nemzetközi Állatvédelmi Alap) pedig több ízben is figyelmeztetett a feröer-szigeteki pusztításra. Ráadásul az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről szóló egyezményben (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) a calderon delfin a védett állatok között szerepel.
A calderon delfinek a Csendes-óceán északi részén és az Atlanti-óceánban élnek, és egészen az Északi-sarkkörig elvándorolnak. A Feröer-szigetek turistáknak szóló honlapján a delfinekről csak mint ételről esik szó. A gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező szigetek egyik fő bevételi forrása a turizmus, amelynek vélhetőleg nem tesz jót az évszázados hagyomány.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.