Démonűzők

2011. március 29., kedd 00:00

Bár 1685-ben és 1816-ban is találtak régészeti feltárásokon lékelt koponyákat, a XIX. század közepéig nem ismerték föl, hogy ezek a történelem előtti korokban tömegesen végzett orvosi beavatkozás, a trepanáció nyomait őrzik. Annak ellenére sem gondoltak gyógyító célú műveletre, hogy a történelem során mindvégig, még napjainkban is előfordul, hogy lyukat vágnak a koponyán, gyakran nyilvánvaló orvosi ok nélkül.
Ephraim George Squier, Lincoln amerikai elnök perui követe számos, a Kolumbusz előtti időkből származó lékelt koponyát talált Közép-Amerikában. Minthogy akadt közöttük olyan is, amelyen szabályos négyszög alakú forradás nyoma látszott, immár nem lehetett kétség afelől, hogy szándékos operáció emléke, olvasható a Neurophilosophy blogon.
A trepanációt feltehetően a történelem első és évezredekig egyetlen sebészeti műtéteként végezték az újkőkortól kezdve. Elterjedtségére jellemző, hogy egy franciaországi temetkezési helyen, ahol százhúsz nyolcezer-ötszáz éves koponyát találtak, negyven közülük lékelt volt. Szinte az összes ókori kultúrában alkalmazták a koponyalékelést, Egyiptomban, Indiában, Kínában, Görögországban, Rómában, de a régészeti adatok alapján Mezo-Amerikában (Közép-Amerika fejlett indián kultúrák által birtokolt északi részén) volt a legelterjedtebb. Miután bebizonyosodott, hogy nem baleset, hanem műtét nyomai a lékek, újabb évek teltek el, mialatt a XIX. század anatómusai arról vitatkoztak, hogy az illető halála után vagy még életében fúrtak lyukat a koponyájába. Paul Broca, a kor egyik legnagyobb hatású anatómusa (akiről az agy homloklebenyének alján elhelyezkedő beszédközpontot is elnevezték) végül a koponyalékek szélén a csont forradásának nyomaira lett figyelmes, így bebizonyosodott, hogy élő személyeken is végeztek trepanációt.
A régészek között nincs egyetértés abban, hogy milyen céllal végeztek efféle műtéteket az őskorban, illetve a Kolumbusz előtti Amerikában, hiszen gyakran más trauma nem látható a koponyán. Sokan nem orvosi, inkább spirituális, a hiedelmekhez kapcsolódó műveletként értékelik a beavatkozást. Mások úgy vélik, hogy összekötötték a viselkedésbeli zavarokat a fejjel, és az elmebajra utaló tüneteket próbálták így kezelni. A hiedelmek azonban itt is megjelenhettek, a későbbi leírásokban ugyanis gyakran feltűnik a beteget megszálló, de a koponyáján vájt lyukon keresztül távozó démon motívuma.
Mai szemmel az ősi koponyalékelés – bár bizonyos esetekben a modern orvostudomány szerint is indokolt – barbár beavatkozásnak tűnhet. Az átfúrt, de gyógyulásnak indult koponyacsontok viszonylagos gyakorisága azonban arra utal, hogy sokan túlélték az operációt (vagy legalábbis nem azonnal haltak bele). Ez a felismerés változást hozott a nyugat-európai tudományos szemléletben. Broca a lékelt koponyák vizsgálata után magas szintű sebészeti beavatkozásként értékelte a trepanációt, holott korábban éppen ő volt az egyik leghangosabb hirdetője az europidtól különböző rasszok mentális alsóbbrendűségének.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.