Diadalmas tél tábornok

Napóleon végzetes hadjárata

2009. április 28., kedd 00:00

A franciák szerencséjére Kutuzov nem volt hajlandó erősítést küldeni az útelzáró csapatoknak, amint meghallotta, hogy maga Napóleon is ott vonul. Orosz részről sokan alapvetően ódzkodtak attól, hogy összetűzzenek a császárral, inkább megilletődötten háttérbe húzódtak. (…) Ez a hősi nap azonban kevésbé ünnepélyes mozzanattal zárult, ahogy késő délután Ljadiba értek. A városba meredek, jeges lejtő vezetett, semmiképpen sem gyalogolhattak le rajta, úgyhogy Napóleon a marsalljaival és a régi gárdával egyetemben nadrágféken kényszerült lecsúszni – hoz egy jellemző példát a francia császár megalázó visszavonulásának viszontagságaira Adam Zamoyski grandiózus könyvében. Napóleon túlélését nem kis részben hírnevének és bátorságának köszönhette. November 16-án például a záporozó orosz ágyúgolyók közepette maga állt gránátosai élére, és kivezette őket Krasznij városából, vissza a szmolenszki útra, ahol nyugodt léptekkel megindult az utat elzáró, hatalmas túlerőben lévő orosz seregek felé. Az orosz parancsnok, Miloradovics – lenyűgözve Napóleon tartásától – félreállt, és hagyta a francia csapatokat átvonulni.
A katasztrófával végződött hadjárat, amelynek kezdetén, 1812. június 24-én Napóleon hatszázezres hadserege élén átlépett a Nyemen folyón, a becslések szerint mindkét oldalon négyszázezer emberéletet követelt. A kudarc a francia császárság hatalmának megcsappanását is jelentette, ami néhány franciából tragikomikus reakciókat váltott ki. Louis Geoffroy 1841-ben adta ki újraírt „történelemkönyvét”, amelyben Napóleon legyőzte az orosz birodalmat. Az ő története szerint a császár arra kényszerítette Sándor cárt, hogy római katolikus hitre térítse Oroszországot, ezzel elnyerte a pápa támogatását. Spanyolországban is győzött, és foglyul ejtette Wellingtont, majd partra szállt Angliában, szétzavarta a parlamentet, a lezárt ülésterem kulcsát pedig a Westminster hídra fellovagolva a Temzébe hajította. Könnyűszerrel meghódította Ázsiát, Afrikát, a világot, 1832. február 23-án (tizenegy évvel valós halála után) hunyt el.
A lengyel származású, de Amerikában született történész, Adam Zamoyski munkája méltán aratott szinte osztatlan sikert a kritikusok körében. Egyszerre alapos – a legapróbb részleteket sem hagyja figyelmen kívül – és sodró, regényszerűen olvasmányos. Apró kellemetlenség, hogy amikor az igen mélyreható tárgymutatóban próbáltam megkeresni az alapvető fontosságú Nyemen folyóra utaló említéseket, a felsorolt hét oldal közül egyiken sem találtam nyomát, sőt a jegyzék három térképet is ajánlott, de a megjelölt oldalakon nem is volt térkép. Ezek dacára a kötet egyike a legizgalmasabb történelmi témájú könyveknek, amelyeket az utóbbi években forgattam, így bátran ajánlható kutatóknak és a történelem iránt érdeklődőknek is.
(Adam Zamoyski: 1812 – Napóleon végzetes oroszországi hadjárata. Park Könyvkiadó, Budapest, 2008. Ára: 5500 forint.)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.