Dolce vita a vízműdíjakból

Munkatársunktól

2010. szeptember 20., hétfő 00:00

Évi 220 millió forintba kerül a magyarországi víz- és csatornaszolgáltatók érdekvédelmi szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) működése. Ugyancsak súlyos tízmilliókat emészt fel, hogy a szervezet tagjai részt vesznek a rendre négy-öt csillagos szállodákban tartott rendezvényeken, külföldi konferenciákon. Mindez a szövetség belügye is lehetne, ha a Mavíz költségvetésének nagy része, illetve a tagok utazásainak fedezete nem a fogyasztók által fizetett vízműdíjakból származna.
Vízdíjemelés az extra végkielégítésért. Egy helyi ügyvéd feljelentése alapján a rendőrség nyomoz a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél, miután kiderült, a vezérigazgató-helyettes negyvenmillió forintos jutalmat kapott nyugdíjazása előtt, a volt vezérigazgató pedig kétszer is végkielégítésben részesült. Emellett a társaság menedzsmentjének tizenkét tagja 2008-ban 265 millió forintos fizetést vett fel, ami azt jelenti, az átlagbér abban az évben 24 millió forint volt. A gyanú szerint a kifizetések költségeit  beépítették a szolgáltatás árába. Mindeközben kiderült, hogy a cég nemcsak idén, hanem évek óta visszamenőlegesen megemelt díjú számlát fizettetett a lakossággal.

A Mavíz összefogja a szakmában tevékenykedő gazdálkodó szervezeteket, műszaki, gazdasági, jogi szempontból egyezteti és képviseli tagjai érdekeit, elősegíti a nemzetközi gazdasági és szakmai kapcsolatok kiépítését és fejlesztését, támogatja a fejlett technológiák és gazdaságelemzési módszerek elterjedését – így mutatja be magát honlapján a szervezet. Egyes, a szövetséggel elégedetlen tagok lapunknak ugyanakkor elmondták, bár valóban akadnak szakmai jellegű tevékenységek, események, a Mavíz sokkal inkább egyfajta elitklubnak nevezhető, amelyen keresztül a tagság négy-öt csillagos szállodákban tartott, általában többnapos rendezvényeken, külföldi konferenciákon bővíti az ágazattal kapcsolatos ismereteit.
Az internet korában feltétlenül szükséges-e, hogy a vízi közművek igazgatói Hajdúszoboszlón, a gazdasági vezetők Bükkfürdőn, a főmérnökök pedig Egerszalókon, luxuskörülmények között tudjanak csak egymással szóba állni? – tették fel a kérdést a szervezet felháborodott tagjai.

*

 Hangsúlyozták: mindez akár belső ügy is lehetne, ha a Mavíz költségvetésének nagy részét, a konferenciákon való részvétel költségeit nem a fogyasztókkal fizettetnék meg. Mindez úgy lehetséges, hogy a szövetségnek fizetendő tagdíjat és az utazások költségeit a társaságok a vízműdíjakból származó bevételekből fizetik – mutattak rá.
A lapunk birtokába került dokumentumból kiderül, a Mavíznek tavaly összesen 220 millió forintnyi bevétele volt, ebből 151 millió a tagdíjakból – azaz a szolgáltatóknak fizetett fogyasztói díjakból – származik. A szövetség kiadásai összesen 227 millió forintra rúgtak, ebből 164 milliót költöttek működési, 63-at pedig különféle szolgáltatási tevékenységre. A működési költségekből 12,3 millió forintot költöttek kiállításokra, konferenciákra, reklámokra, 18,5 milliót „egyéb költségekre”, 8,6 milliót külföldi tanulmányutakra, a Mavíz alkalmazottainak munkabére pedig több mint 55 millió forintot emésztett fel. A szövetség szolgáltatási tevékenységeiből 62,5 milliós bevétel származott, ám azok kiadásai többe, 63 millió forintba kerültek.
Egyszerű halandó nem is gondolná, hányfajta rendezvényt, konferenciát tartanak a vízügy terültén – az események szervezését, illetve az azokon való részvételt a fogyasztókkal fizettetve meg. A Mavíz idei, saját és tagszervezeteivel közös rendezvényei között szerepel például a 2. európai tudományos konferencia a szennyvíziszap-gazdálkodásról. A tegnap kezdődött, kétnapos eseménynek a négycsillagos Danubius Hotel Aréna ad otthont, ahol a felszólalók maximum félórás előadásokat tartanak. A tanácskozás fáradalmait a résztvevők este, a Dunán ringatózó Zsófia főhercegnő hajón elköltött vacsorával pihenhetik ki. A részvételi díj 55 ezer forint plusz áfa, az előadóknak pedig 40 ezer plusz áfába kerül – a lakossági befizetésekből.
Az idei rendezvényei között szerepel továbbá vízi közművek HR-eseinek konferenciája (szeptember 22–23., Lajosmizse, Geréby Kúria Hotel), a X. országos víziközmű-szerelő verseny (szeptember 30.– október 1., Hévíz, Hotel Danubius Health Spa Resort), egy kríziskommunikációs tréning (október 7–8., Bakonybél, Bakony Hotel), a főmérnöki értekezlet (október 12–13., Egerszalók, Hotel Saliris), a gazdasági vezetők értekezlete (október 20–21., Bükfürdő), az ügyfélszolgálati verseny – értékesítési és PR-konferencia (október 28–29., Miskolc, Hotel Palota), az igazgatói értekezlet (november 3–4., Hajdúszoboszló), valamint a VII. szennyvízágazati konferencia (november 10–11., Danubius Thermal Hotel, Margitsziget). Amennyiben úgy döntenek, a Mavíz és tagjai – nem a szövetség szervezésében – mindemellett részt vehetnek az IWA vízügyi világkongresszus és -kiállításon, amit szeptember 19–24. között tartanak Montrealban, Kanadában, október 14-én a Water professionals facing climate change című konferencián Brüsszelben, vagy október 20–23. között Moszkvában a Pure Water – 2010 eseményen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.