Drágakő

Számok nyelvén

2011. szeptember 20., kedd 00:00

A tejútrendszer távoli részén (körülbelül a Föld és a galaxis központja között félúton) olyan bolygót fedeztek föl Ausztráliában dolgozó csillagászok, amely valószínűleg nem más, mint egyetlen hatalmas gyémánt. A soha nem látott égitestre azután bukkant a Matthew Bailes, a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem csillagásza által vezetett nemzetközi kutatócsoport, hogy észrevette annak a neutroncsillagnak a rádiójeleit, amely körül kering, írja a New Scientist. „A bolygó fejlődéstörténete és elképesztő sűrűsége azt valószínűsíti, hogy szénből áll – idézi a csillagászt az International Business Times. – Magyarán: tömör gyémánt kering a neutroncsillag körül olyan szűk pályán, amely elférne a mi Napunk belsejében.” A bolygó szénen kívül valószínűleg oxigént is tartalmaz, de hidrogén, hélium és más könnyű elemek nincsenek benne nagy sűrűsége miatt.

64
méter az átmérője annak az ausztráliai Új-Dél-Wales szövetségi állam nyugati részén fölépített rádióteleszkópnak, amelynek segítségével fölfedezték a bolygót.

4000
fényévre, tehát 37,84 billiárd (milliószor millió szorozva ezerrel) kilométerre kering e bolygó a Földtől, a Kígyó csillagképben. A gazdag nők e legragyogóbb és legnagyobb barátját a rideg PSR J1719-1438b névvel illették.

20
kilométer mindössze az átmérője annak a pulzárnak, amely körül a különleges égitest kering. Összehasonlításul: Napunk átmérője 1 393 000 kilométer. A pulzárok gyorsan forgó csillagok, amelyek erős elektromágneses hullámokat bocsátanak ki.

2,8 x 1030
kilogramm a tömege a pulzárnak, amely Napunk tömegének 1,4-szerese. Tehát bár akkora az átmérője, mint egy átlagos város, másfélszer nehezebb, mint a Nap. Gravitációs ereje így hatalmas. A gyémántbolygó olyan közel kering hozzá, és a bolygó tömege is olyan nagy, hogy félő, hamarosan darabjaira hullik.

1800
pulzárt ismernek a csillagászok, eddig mégis csak egy olyat fedeztek föl, amely körül bolygó kering. A gyémántbolygó mindössze 600 ezer kilométerre kering a pulzártól, ami a Hold–Föld-távolság másfélszerese.

2,17
óra (2 óra és 17 perc) alatt kerüli meg a nagy gyémánt a pulzárt, mindössze ennyi ideig tart tehát a bolygó felszínén egy év. Maga a pulzár is gyorsan forog, 173-szor másodpercenként. Éppen erről lehet megismerni, ugyanis az általa kibocsátott rádióhullámok ugyanilyen periódussal ingadoznak.

318
Földnek megfelelő a most fölfedezett bolygó tömege, így nagyjából megegyezik a Jupiterével. Ha az ékszerészek körében használatos mértékegységgel, a karáttal szeretnénk kifejezni e hatalmas gyémánt tömegét, akkor az egyes után 31 nullát kellene írnunk (egy karát = 0,2 gramm).

23
gramm köbcentiméterenként a bolygó sűrűsége (tehát rendkívül sűrű, kétszer sűrűbb az ólomnál), így bár tömege megegyezik vele, átmérője alig 40 százaléka a Jupiterének, mintegy 60 ezer kilométer.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.