Ebreneszánsz

A kutyák viselkedésvizsgálata

2011. március 8., kedd 00:00

Amikor 1994-ben elkezdődött a kutyák viselkedésének kutatása az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológia tanszékén Csányi Vilmos vezetésével, alig végeztek hasonló vizsgálatokat a világon. Akkor az volt az általános vélemény, hogy a kutya magatartása a háziasítás során annyira „mesterségessé” vált, eltorzult, hogy nincs értelme foglalkozni vele. A közvélekedés azóta sokat változott, ma már számos helyen vizsgálják a kutyák viselkedését, az ELTE kutatói azonban továbbra is vezető szerepet játszanak ebben.
A kutatócsoport vezetését csakhamar Miklósi Ádám, a tanszék jelenlegi vezetője vette át, aki három évvel ezelőtt könyvet írt a kutya magatartásáról, törzsfejlődéséről és gondolkodásáról. Minthogy a téma ma már a nemzetközi tudományos érdeklődés fókuszában van, a könyv akkor angolul jelent meg az Oxfordi Egyetem kiadójánál, és csak nemrég magyarul A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója címmel.
Bár a kutyák etológiai vizsgálata csak az utóbbi egy-két évtizedben nyert létjogosultságot, már Darwin is felfigyelt kivételes képességeikre, és a kezdetektől részei voltak a kísérleti pszichológusok eszköztárának. Ebben nem kis szerepe volt az 1904-ben Nobel-díjat kapott Ivan Pavlovnak, akinek nyálelválasztási kísérletei nyomán a feltételes reflex talán a legközismertebb magatartási reakcióvá vált. A kutya e kísérletek miatt a laborban dolgozó pszichológusok egyik kedvenc kísérleti alanya maradt, de az állatok természetes környezetükben mutatott viselkedését kutató etológusok figyelmét sokáig nem keltette föl.
Pedig a kutya tanulmányozása korántsem önmagáért való dolog. Miklósi Ádám könyvében bemutatja, hogy a viselkedésvizsgálat révén az emlősök, közöttük az ember magatartásának általános jellegzetességeire deríthetünk fényt, és a mögöttük rejlő evolúciós hajtóerők is kutathatóvá válnak. A kötet szakkönyv és ismeretterjesztő munka egyben. Bár a tudományos közleményekben megszokott pontossággal idézi a kísérletek körülményeit és eredményeit, a téma mégis közérthető. Nálunk rengeteg háznál, sőt lakótelepi lakásban is laknak kutyák, így szinte mindenkinek vannak személyes élményei a viselkedésükről.
Az etológusok emiatt népszerűek a laikusok körében, gyakran szerepelnek a televízióban, újságokban. Vannak kutatók, akik fanyalogva fogadják ezt a jelenséget. Szerintük a kutya viselkedésvizsgálata legfeljebb időtöltésnek jó, de az eredményekből vajmi keveset profitálhat az emberiség. Eközben az ő bonyolult, a megértéshez is alapos tudást igénylő munkájuk érdektelen marad a közvélemény számára, pedig talán új gyógyszer kifejlesztéséhez vezethet. Van némi igazság ebben az érvelésben, bár ilyen alapon rengeteg tudományterületet lehetne a haszontalanság címkéjével illetni. Ha ma arról hallanánk, hogy egy szerzetes szabad idejében a kolostor kertjében termesztett borsót keresztezi, majd újra és újra megszámolja, hogy hány piros és hány fehér virágú növény hajtott ki a magokból, hóbortosnak gondolnánk. Ma már senki sem vonja kétségbe, hogy Gregor Mendel felfedezései indították el a genetika ma tapasztalható forradalmát.
(Miklósi Ádám: A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója. Typotex Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 4500 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.