Egy rendkívüli teória viharos hétköznapjai

2009. február 17., kedd 00:00

1859 – A fajok eredete
Charles Darwin ötvenéves korában jelentette meg fő művét. A Beagle hajó fedélzetén 1835-ben jutott el a Galápagos-szigetekre, s az ottani élővilág tanulmányozásának hatására alkotta meg a természetes kiválasztódáson alapuló törzsfejlődés teóriáját. Az elméletet a természettudósok nagy többsége elfogadta A fajok eredete megjelenését követő két évtizedben, a körülötte – főként az Egyesült Államokban – zajló társadalmi vita azonban mindmáig folyik.

1925 – A daytoni majomper
Az Egyesült Államok Tennessee államában John Thomas Scopes biológiatanár beszélt az óráján az evolúcióról, ezzel szándékosan megsértette a Biblia tanításaival ellentétes elméletek oktatását tiltó Butler-törvényt. Perbe fogták, és végül bűnösnek mondták ki, bár csak százdolláros büntetést szabtak ki rá, amelyet később eltöröltek. A vádat a korábbi külügyminiszter, William Jennings Bryan képviselte. A törvény egészen 1967-ig hatályban maradt.

1950 – Humani generis
XII. Piusz pápa Humani generis című enciklikájában a katolikus hittel összeegyeztethetőnek írta le az evolúciós elméletet. Az enciklika szerint az evolúció alkalmazható az emberi test eredetének magyarázatára, de spirituális kérdésekben nem ad kielégítő választ.

1968 – Epperson kontra Arkansas
Az amerikai legfelsőbb bíróság Susan Epperson gimnáziumi tanár és társai keresetére hatályon kívül helyezte az evolúció tanítását tiltó arkansasi törvényt az amerikai alkotmány első kiegészítésére való hivatkozással. Az kreacionista elméletek kötelező oktatását nem találták alkotmányellenesnek.
1987 – Edwards kontra Aguillard
Ugyancsak az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével végződött Don Aguillard biológiatanár és a Louisiana államot képviselő Edwin Edwards kormányzó vitája. A bíróság kimondta, hogy alkotmányellenes az a louisianai törvény, amely az iskolákban kötelezővé tette a kreacionizmus oktatását ott, ahol az evolúciót is oktatják.

1996 – II. János Pál beszéde a Pápai Tudományos Akadémián

1999 – Kansas
A modern kori – immár értelmes tervezettségre átkeresztelt – kreacionizmus első jelentős győzelmeként 1999. augusztus 11-én a kansasi oktatási tanács törölte az állami kötelező tantervből az evolúciónak, az ősrobbanásnak és a Föld korának oktatását. Két évvel később a részben megváltozott összetételű tanács eltörölte korábbi döntését. Az 1999-es kansasi eljárás óta újra és újra hasonló esetek történtek számos amerikai államban.

2004 – Olaszország
Letizia Moratti oktatási miniszter rendelete alapján az olasz iskolákban kötelező lett volna oktatni a kreacionista tanokat is. A legkiválóbb olasz kutatók nyílt levele és az összegyűjtött ötvenezer tiltakozó aláírás hatására visszavonták a rendeletet.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.