Egyiptomba készülnek régészeink

Hírösszefoglaló

2007. április 4., szerda 01:00

Magyar régészeti expedíció kezdi meg az ásatást júniusban a Nílus nyugati deltájában – tájékoztatta Vanek Zsuzsanna, az expedíció vezetője a távirati irodát. Elmondta: két lehetőséget kapott az Egyiptomi Régészeti Hivataltól. Az egyik egy Ramesszida-kori (Kr. e. XII. század) sír feltárása, tisztítása és restaurálása. A másik ásatás helyszíne a Kom Truga, az a lelőhely, ahol a Ptolemaioszok korában virágzó mezőgazdasági központ volt. Kom Truga Damanhúr és Alexandria között fekszik, a nagy kiterjedésű régészeti lelőhely egy mai falu közepén található. Ez fontos terület volt, hiszen itt volt a Líbiába vezető kereskedelmi útvonal – jegyezte meg a régész.
Szerinte az egykori település, amelynek görög neve Psenemphaia volt, virágzó agrárközpont lehetett, a területen rendkívül sok malomkő került elő. Lakói gabona- és olívatermesztéssel, valamint olívaolaj előállításával foglalkoztak, de jellemző volt a szőlészet és a borászat is, legalábbis erre engednek következtetni a hatalmas, földbe mélyesztett kádak. A települést valószínűleg földrengés pusztította el, s a károk olyan méreteket öltöttek, hogy már nem építették újjá – közölte az egyiptológus, hozzátéve, hogy nem sokkal ezután hagyták el a területet a rómaiak.
Az ásatási terveket ismertetve Vanek Zsuzsanna kifejtette: a legnagyobb gond, hogy a feltárandó épületek egy része a mai iszlám temető alatt van, amelyet ki kell kerülniük. A legfőbb problémának azonban a pénzhiányt nevezte a régész. Mint mondta, 2003 óta kétszer volt terepbejáráson, meg is újította a szerződést, ám az ásatásokat nem tudta elkezdeni. Az idén azonban mindenképpen hozzá kell fogni a feltáráshoz. Jelenleg kétmillió forint áll az expedíció rendelkezésére, amelyből csak a tíztagú csapat utazását és az ásatások megkezdését tudják finanszírozni – fűzte hozzá Vanek Zsuzsanna.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.