Életveszély-elhárításra vár a pécsi palotarom

2010. december 2., csütörtök 00:00

Továbbra is életveszélyes a pécsi palotarom tavasszal megsérült, ám ideiglenesen megerősített fala. Félő, hogy a csapadékosabb őszi és téli időjárás viszontagságainak nem tud ellenállni. A végleges rekonstrukcióra kiírt közbeszerzés eredménytelen lett, ezért a városvezetés gyorsított eljárásban választaná ki a nyertest, aki helyreállítaná a falakat.
A Szatmári György pécsi püspök által építtetett, ötszáz éves reneszánsz palota megmaradt falai közül az egyik még májusban repedt és dőlt meg veszélyesen. A falszakasz Pécs közkedvelt parkjában, a Tettyén, az Európa kulturális fővárosa program részeként zajló köztérfejlesztési munkálatok miatt mozdulhatott el. A város címzetes főjegyzője, Papp Judit elmondta: azonnal leállították a munkát, s egy igazságügyi statikai szakértőt kértek fel a történtek tisztázására. A környéket pedig lezárták, s a katasztrófavédelem acélsodronyokkal rögzítette – ideiglenesen – az elmozdult részeket.
A romok közvetlen közelében jelenleg is zajlanak az Európa kulturális fővárosa program köztereinek megújítását célzó beruházások, az említett falszakasz pedig éppen két kivitelezői munkaterület határán helyezkedik el. Ráadásul a sérült falrészlet alapjainak közvetlen közelében, a rézsűben végeztek földmunkákat, vágtak ki fákat, bokrokat.
A Pécs 2010 Menedzsmentközpont Kft. fejlesztési igazgatója, Merza Péter lapunknak azt mondta: a program beruházásainak kivitelezését addig nem folytathatják, amíg nem születik meg a statikai szakvélemény a falak állapotáról, illetve a megtámasztás mikéntjéről. Az igazgató kiemelte, a sérüléshez vezető okokat még nem lehet pontosan megállapítani, de a romok állapota miatt évtizedek óta tudott volt a probléma, s az önkormányzat éppen emiatt változtatott a korábbi terveken, s épített támfalat is. A török uralom alatti időkben az épületet átépítették és derviskolostornak is használták, ám az évszázadok során végül oly mértékben lepusztult, hogy csupán néhány fala maradt meg. Nyaranta éppen ezen falak adtak hátteret a Nyári Szabadtéri Játékoknak, de a POSZT rendezvényhelyszínéül is szolgált a műemlék. Várhatóan az előbbi rendezvényt is érinti majd a baleset, de az országos színházi találkozó programjait szinte biztos, hogy nem itt tartják meg.
A felelősség, valamint a többletmunka miatti pluszköltségek kifizetésének kérdése szintén az igazságügyi szakértői véleménytől függ – emelte ki Merza Péter. A város tehát jogi eljárásban tisztázná, ki a felelős. Az itteni, a kulturális fővárosi programhoz kapcsolódó munkálatokat egyébként két cég végezte, az I-AXIS Kft. és a Sztráda 92 Kft.
A fal végleges megerősítésének munkálataira készíttetett tervre, a kiviteli munkára korábban közbeszerzési eljárást írtak ki. A közgyűlés azonban ezt eredménytelennek nyilvánította. Mint azt Nagy Csaba alpolgármester elmondta, a mérnöki kalkulációt jelentős mértékben meghaladták az ajánlati árak, amit a közgyűlés nem tartott elfogadhatónak. Információnk szerint csaknem ötvenmilliót áldoztak volna e célra, de az ajánlatok ezen összeg kétszereséről szóltak. Az alpolgármester leszögezte, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az életveszélyes romokat helyreállítsák, a folyamatot pedig fel kell gyorsítani. Ezért gyorsított eljárásban pályáztatna, így néhány héten belül kiválaszthatnák a nyertest, s december elején elkezdődhetne a munka. A romok állapota miatt ugyanis félő, hogy a csapadékosabb őszi és téli időjárás viszontagságainak a falak nem tudnak ellenállni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.