Elpárolgott milliárdok

S Z Á M O K NY E L V É N

2010. szeptember 14., kedd 00:00

Kivonta harcoló csapatait Irakból az amerikai hadsereg. Obama elnök tervei szerint jövőre az utolsó amerikai katona is elhagyja az országot. Mások ebben kételkednek, hiszen a biztonsági helyzet nem teszi lehetővé, hogy teljes egészében az iraki hadsereg lássa el az ország védelmét, és harcoljon a felkelők ellen. A hét éve tartó megszállás eközben az amerikai kongresszus mellett működő politikai elemzőintézet, a CRS felmérése szerint hetente nagyjából kétmilliárd dollárjukba (454 milliárd forint) kerül az amerikai adófizetőknek. A pénz nagy része a harci tevékenység fedezésére megy el, de sokat költenek az iraki lakosság életkörülményeinek javítását célzó, ezzel jóindulatát megnyerni igyekvő újjáépítési projektekre is. Az Associated Press (AP) hírügynökség gyűjtése szerint e dollármilliárdok egy része szinte tragikomikus módon folyik el a sivatag csontszáraz homokjába.

744 milliárd

dollárra becsülik a 2003 óta zajló iraki háború költségét. A megszállás előtt 50–80 milliárd dollárra becsülték a várható költséget (nem számoltak ilyen hosszú ideig tartó konfliktussal). Joseph Stiglitz, a Világbank egykori vezető, ma már Nobel-díjas közgazdásza 2008-as számításai szerint a háború teljes költsége meghaladhatja a hárombillió dollárt.

53,7 milliárd
dollárt költöttek el eddig Irak újjáépítésére. Ebből több mint ötmilliárdot olyan projektek megvalósítására, amelyeket befejezetlenül abbahagytak, vagy befejeztek, de azóta sem használják.

4800
építkezés fejeződött be sikeresen, 233 befejezés közeli állapotban van, míg 595 projektet félbe kellett hagyni, mondta az AP-nek Jon Christensen ezredes, az újjáépítésekért felelős amerikai parancsnok.

17
százalékot is elérhet egy-egy projekt költségvetésében a biztonság szavatolása, a félbehagyott tervek sorsáért is általában a tarthatatlan biztonsági helyzet a felelős.

40 millió
dollárra tervezték egy börtön felépítésének költségeit Bagdadtól északra. A sorozatos támadások miatt azonban 1,2 millió dollár értékű építőanyagot beépítetlenül veszni hagytak, mielőtt magára hagyták volna az épületet. Azóta sem használják.

5,7 millió
dollárt költöttek a szigorúan őrzött bagdadi reptér közelében lévő kongresszusi központra. Azt remélték, hogy az Irakban befektetni igyekvő üzletemberek egymást érő konferenciákon tanácskoznak majd itt. Ám alig tartottak néhány rendezvényt az épületben; az iraki kormánynak átadott csarnok berendezéseit azóta jórészt szétlopták.

165 millió

dollárba került egy déli gyermekkórház, amely azóta is üresen tátong. Az építkezést, amelynek tervezett költsége 50 millió dollár volt, öt éve be kellett volna fejezni. A munkát a rossz talajminőség és a gyenge kivitelezés mellett a terrortámadások is hátráltatták. Az egyik merényletben 24 munkás halt meg. Egy tavalyi auditori jelentés szerint az egykor csúcsminőségű berendezések az idő múlásával elavulttá váltak.

100 milliót

kóstált Fallúdzsa város szennyvíztisztítója, de a szennyvíz most is ott hömpölyög az utcákon. Az eredeti tervekben szerepelő 32,5 millió dollárt háromszorosan haladta meg a beruházás összköltsége. Bár eredetileg az egész város ellátására tervezték, a nehézségeket látva módosították a terveket, és csak a lakosság harmadának szennyvizét próbálják kezelni. De ez sem sikerül, csatornázás híján a lakosok maguk szivattyúzzák tartályokba a bűzlő folyadékot.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.