Elvesztek a bizonyítékok

Hiányoznak a Terjék-gyilkosság fontos dokumentumai

Csibra Tibor

2010. február 1., hétfő 00:00

Fontos iratok tűntek el a rendőrségről a Terjék István elleni merénylet bizonyítékai közül, a dokumentumok tisztázhatnák, kinek állt érdekében a vállalkozó halála. A gyilkossághoz olyan anyagot használtak, amellyel csak az Aranykéz utcai robbantásnál találkoztak a nyomozók. A legfontosabb adatnak ott is lába kelt.
A Terjék István vállalkozó ellen 1998 nyarán elkövetett robbantásos merénylet körülményeinek tisztázásával folytatódott tegnap annak a társaságnak a büntetőpere, amelynek tagjait többek között az ezredforduló környékén a Mol százhalombattai olajfinomítójából elkövetett sorozatos üzemanyaglopásokkal, és az ahhoz kapcsolódó, 2005-ös diósdi kettős gyilkossággal vádolnak a Pest Megyei Bíróságon. A Terjék elleni merényletet csaknem egy éve egyesítették a csoport egyéb ügyeivel, mikor tíz év után azonosították annak elkövetőjét, K. Ferencet. A férfi akkor már évek óta a vádlottak padján ült, épp azokban a napokban engedték haza három évig tartó előzetes letartóztatásából. K. Ferenc a diósdi gyilkosság társtettese. A monstre perbe ezután kapcsolódott be vádlottként az ismert producer, P. György, akit felbujtóként tart számon a vádirat a Terjék-ügyben. A merényletet a budapesti Egér úton követték el, miután K. Ferenc átadott az áldozatnak egy táskát, aki azt hitte, hogy abban a neki ígért pénz van. K. Ferenc ezután felhívott egy számot a megbízójától kapott mobiltelefonról, mire a csomagba rejtett pokolgép detonátora működésbe lépett. Terjék túlélte a robbanást, a kórházban halt meg. A nyomozók ki is tudták hallgatni, de nem árulta el nekik, hogy kinek állhatott útjában. Terjék, P. György, illetve a diósdi merénylet vélt felbujtója, Cz. Attila szoros üzleti kapcsolatban álltak többnyire illegális vállalkozásaik miatt. A csoportnak további tagjai is voltak, őket többnyire tanúként hallgatja meg a bíróság. Ők, illetve a vádlottak láthatóan igyekeznek egymásra kenni a felelősséget, hogy kinek állhatott érdekében Terjék halála. Az egyik lehetőség, hogy Cz. Attila több tíz millió forintos öszszeggel tartozott az áldozatnak, s az adósságtól így akart megszabadulni. Tegnap a bíróság tanúként hallgatta meg azt a férfit, aki először kapott megbízást a gyilkosságra, de nem vállalta azt. Bartkó Levente bíró igyekezett feloldani a láthatóan rettegő tanú korábbi vallomásai között fennálló teljes ellentmondást. A tanács kénytelen közvetett adatokra hagyatkozni a Terjék elleni merényletben, mert számos bizonyíték már a nyomozáskor eltűnt. A rendőrség részletes házkutatást tartott a vádlottak lakásain, de a jegyzőkönyvek elvesztek. Szintén hiányzik Terjék nem hivatalos magánkönyvelése. Az üzletember minden kiadásáról, bevételéről, kölcsönadott összegeiről precíz mérleget vezetett, ennek szintén a nyomozáskor kelt lába. Az ügy érdekessége, hogy a merénylethez ugyanazt a robbanóanyagot használták, mint néhány nappal korábban az Aranykéz utcában. A szerrel sem előtte, sem utána nem találkoztak a hazai szakemberek, s azt vélhetőleg ugyanaz a csoport hozta be Magyarországra, majd kettéosztotta a robbantásokhoz. Korábban beszámoltunk róla, hogy az Aranykéz utcai merénylet után szintén a rendőrségről tűnt el a vélt elkövető, Jozef Rohác elleni egyetlen tárgyi bizonyíték.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.