Erdélyi gyermekek énekes ajándéka

MTI, Lukács Csaba

2011. szeptember 25., vasárnap 00:00

A fili szó görögül barátságot és szeretetet jelent. Vigyétek el a magyarok barátságát és szeretetét Európába – ezekkel a szavakkal indította útjára a 150 székely gyereket Schmitt Pál magyar köztársasági elnök tegnap délután a Parlament főlépcsőjén, ahol a tíznapos turnéra induló Szentegyházi Gyermekfilharmónia (vagy ahogy a gyerekek hívják, a Fili) adott félórás koncertet. A több nyelven éneklő székely fiatalok ajándékot is hoztak a magyar közjogi méltóságoknak: az államfő mellett Kövér László házelnök is egy házi sütésű krumplis (vagy ahogy a Székelyföldön mondják, pityókás) kenyeret kapott.
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia első nyugat-európai turnéja a magyar Országgyűlés, valamint hazai cégek és családok támogatásával jöhetett létre, hiszen a gyerekeket tegnap este fővárosi és környéki családok szállásolták el, és a holnap délután Győr főterén tartandó koncert után is helyi famíliák adnak nekik otthont.
A tíz napra a székelység nagykövetévé váló gyerekek Mühldorfban, Münchenben, Bécsben és Pozsonyban lépnek föl, de eltöltenek három napot az unió fővárosában, Brüsszelben is, ahol a belga parlamentben és más fontos helyeken énekelnek. Hogy a közös európai gondolat még jobban kiteljesedjen, a székely gyerekek kórusát két-két felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és budapesti éneklő fiatal egészíti ki.
Eközben tegnap Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke bejelentette, ünnepnappá nyilváníttatná a Délvidéken a nemzeti összetartozás napját, június 4-ét, és jelezte, hogy ebben a szellemben javaslatot terjeszt elő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) holnapi szabadkai ülésén. A püspök a magyar köztársasági elnök vajdasági látogatáson Nagybecskereken lévő felesége, Schmittné Makray Katalin előtt vázolta fel ötletét. – Ha az előterjesztést sikerül átültetni a gyakorlatba, az a magyar kisebbségek lakta többi területnek is ösztönző példa lehet – vélekedett.
A püspök azt is elmondta, hogy szívesen látnák a magyarországi középiskolásokat a térségben. A 135 ezer lelkes, 30-40 százalékos munkanélküliséggel küzdő Nagybecskerek az egyik legdélebbi település Szerbiában, ahol még van magyar nyelvű középfokú oktatás.
– Az új kormány egy erős nemzetet szeretne építeni a határok módosítása nélkül – hangsúlyozta Katalin asszony a muzslyai katolikus fiúkollégiumban. „Nagyon örülök, hogy itt vagyok most, és még sok mindent nem láttam, úgyhogy valószínűleg majd egyszer visszajövök megint” – ígérte.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.