Erős kézben a vagyon

A kormány kinyújtott karjaként működik majd az MFB

2010. május 29., szombat 00:00

A fejlesztési miniszter egy személyben felel majd az állami vagyonért, ha elfogadja a parlament azt a törvénymódosító csomagot, amelyet Matolcsy György és Fónagy János nyújtott be a Fidesz–KDNP képviselőcsoport nevében tegnap. Az állami beavatkozások eszközévé formálják a Magyar Fejlesztési Bankot, több tucat állami cég kerül a pénzintézethez.
Megszűnik a jövőben a jogszabály-módosítások szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Feladatait a továbbiakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) látja el, a tulajdonosi jogokat a nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja. Az MNV Zrt.-nél a miniszter legfeljebb héttagú igazgatóságot és öttagú felügyelőbizottságot nevez ki ötéves időtartamra. Az MNV igazgatósága látja el a vagyontanács eddigi feladatait.
Kikerül az MNV portfóliójából és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-nél landol vagy három tucat állami vállalat, köztük a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Exporthitel Biztosító, a Diákhitel Központ, az Állami Autópálya Kezelő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., a Magyar Turizmus Zrt., az erdőgazdaságok, a lóversenytársaságok, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, az ITD Hungary Zrt. és a Regionális Fejlesztési Holding. A jogszabálytervezet szerint a kormány új szervezeti felépítésével összhangban a bank feletti tulajdonosi jogokat szintén a nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja. Ez azt jelenti, hogy mind az MNV, mind a fejlesztési bank által tulajdonolt állami cégek irányítása a fejlesztési miniszter kezében összpontosul.
A jogszabály-módosító csomag szerint az MFB Zrt. mindenkori feladata a kormány gazdaságpolitikájának támogatása a bank eszközeivel, valamint az elhúzódó gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak kiküszöbölése. A magyar gazdaság különböző területein felmerülő, állami részvételt is szükségessé tevő fejlesztési feladatok finanszírozásának igénye indokolja, hogy a törvénymódosítás, szűk körben, kiegészíti a hitel- és tőkefinanszírozással érintett területeket többek között a turisztika, az agrárium és a vidékfejlesztés irányába.
Emellett fontos fejlemény, hogy legalább 100 milliárd forint lesz az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank jegyzett tőkéje a jelenlegi 60 milliárd forinttal szemben, ha a parlament jóváhagyja az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. Az MFB a gazdálkodó szervezetek és az önkormányzatok éven túli forgóeszközhiteleire és kölcsöneire bankgaranciát, illetve kezességet vállalhat.
Erre a kezességvállalásra hamarosan szükségük lehet az önkormányzatoknak, hiszen számos település a korábban kibocsátott kötvények miatt komoly gondba kerülhet. Az önkormányzati rendszer egy részét az elmúlt években kibocsátott devizakötvények miatt már ez év őszére elérheti a csődhullám. Ekkortájt jár le ugyanis az önkormányzatok által 2006–2008 között kibocsátott kötvények türelmi ideje, így egyes számítások szerint az idén még csak 30 milliárd, jövőre viszont már 50-60 milliárd forintnyi adósságszolgálat terheli a kötvényeket kibocsátó mintegy 300 önkormányzatot.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.