Fanyar agyar

Számok nyelvén

2008. december 16., kedd 00:00

A világ legnagyobb internetes aukciósháza, az eBay bejelentette, hogy betiltja oldalán az elefántcsont és az elefántcsontból készített ajándéktárgyak kereskedelmét, adta hírül a New Scientist. A döntés közvetlen kiváltó oka a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány (IFAW) nevű természetvédő szervezet minap nyilvánosságra hozott jelentése. A Gyilkosság kattintással című tanulmány felfedi, hogy bár az eBay tavaly júniusban megtiltotta a határokon átívelő elefántcsont-kereskedelmet, szinte lehetetlen megkülönböztetni a törvényesen és az illegálisan eladásra kínált agyarból készült portékákat. Az alapítvány megelégedéssel nyugtázta, hogy az eBay megtette ezt a fontos lépést az elefántok mértéktelen mészárlásának megállítása érdekében. A határozatot valamilyen furcsa okból azonban nem léptették azonnal életbe. A tilalom csak január elsején, a karácsonyi ajándékvásárlási roham lezárultával veszi kezdetét.

20 milliárd
dollárra tehető a vadállatokból készített termékek világméretű kereskedelmének értéke évente. Az állatvédő alapítvány tizenegy ország 183 weboldalán öszszesen 7122 vad eredetű árut talált, amelyek 63 százalékát az eBayen kínálták eladásra. A piac hetven százalékát az Egyesült Államok foglalta el: az amerikai eladók tízszer nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mint a rangsor második helyén holtversenyben álló Egyesült Királyság és Kína.

73
százalékot tettek ki az eladásokból az elefántcsontból készített termékek. A forgalom egyötödéért a veszélyeztetett élő madarak (például a Mexikóban és Guatemalában honos sárga fejű amazonpapagáj) kereskedelme volt a felelős. Sok egzotikum iránt rajongó tehetős vevő keres még leopárd-, gepárd- és krokodilbőröket is.

1947
előttről származó agyar számít „régiségnek” az elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltó CITES-egyezmény szerint. Bár az újonnan vadászott agyarakon ezután már nem lehetett törvényesen túladni, az antik csontot továbbra is korlátozás nélkül tudják az érdeklődők megvásárolni. A szabályozás szinte felkínálja a kiskaput, de az internetes eladók nem is próbálják leplezni, hogy illegális árut hirdetnek.

20 ezer
dolláros áron talált gazdára az a két teljes agyar, amellyel egy férfi pózolt a világhálóra feltöltött fényképen. Jeff Flocken, az IFAW munkatársa elmondta: sok eladó nyíltan kijelenti, hogy a tőlük megvásárolható elefántcsont „friss, nemrégiben vadászták”. Az eBay most úgy döntött, hogy csak a 108 évesnél régebbi elefántcsont termékek kereskedelmét engedélyezi. A XIX. századi zongorák billentyűit például gyakran ebből az anyagból készítették.

20 ezer
elefántot gyilkolnak le a becslések szerint évente az agyarukért. A múlt század negyvenes éveiben még három–öt millió afrikai elefánt élt a szavannákon, mára félmillió állat maradt. Bár az évi húszezer leölt állat még mindig igen sok, az elefántcsont-kereskedelem betiltása mégis hatásos volt, hiszen a nyolcvanas években évente százezer elefántot vadásztak le, és egyes tájakon a populáció nyolcvan százaléka kihalt.

A szerkesztő ajánlja