Fegyházban végzi az ózdi kettős gyilkos

2010. november 20., szombat 00:00

Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte tegnap Taliga Ádámot a Debreceni Ítélőtábla B. Sándor 53 éves ózdi vállalkozó és annak 9 éves kislánya, B. Bernadett megölése miatt. Balla Lajos büntetőtanácsa szerint Taliga aljas indokból, különös kegyetlenséggel több emberen, gyermekkorú áldozat sérelmére követte el a gyilkosságot, B. Sándor megölését pedig előre kitervelte. Tettének súlya miatt arányos az életfogytiglani fegyházbüntetés, amelyből feltételesen sem bocsátható szabadlábra az elítélt – indokolt a bíró. Mellékbüntetésként Taligát tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A büntetőtanács a gyilkos volt menyasszonyát és annak barátnőjét felmentette a bűnpártolás vádja alól.
A 25 éves Taliga Ádám 2008 szeptemberében nem tudta megadni a B. Sándortól kapott hárommillió forint kölcsönt. Úgy döntött, megöli hitelezőjét, hogy megszabaduljon az adósságtól. Tervét B. műhelyében hajtotta végre. Odacsalta a vállalkozót, majd a gépeket bekapcsolta, hogy a zaj elnyomja a fegyver hangját, és kispuskával lelőtte a férfit. Azzal viszont nem számolt, hogy áldozata kislánya is a helyszínen lesz. A gyermek – a gyilkos felszólítására – kiszállt apja autójából, és bement a műhelybe, ahol Taliga hátulról fejbe lőtte. A kislány holttestét Ózd külvárosában, egy bozótos területen rejtette el. A halott vállalkozót nem bírta megemelni, ezért menyasszonya és annak barátnője segítségét kérte. Azt hazudta nekik, hogy a férfi rátámadt, és önvédelemből ölte meg. A két nő elhitte a mesét, s közösen dobták az áldozatot egy közeli víztározóba.

Ahonnan nincs kiút. Magyarországon jelenleg 14 ember tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését, a kiszabható legsúlyosabb büntetés minden esetben fegyház fokozatot jelent. Hozzájuk tizenötödikként csatlakozik a tegnap elítélt Taliga Ádám. A tényleges életfogytosok szinte mindegyike a szegedi Csillagban tengeti napjait, de olykor Sopronkőhidán is elhelyeznek néhány rabot. (Cs. T.)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.