Féktelenül

2009. június 2., kedd 00:00

Nem minden szakértő hisz a harci kutyák sikeres rehabilitációjában, és sokan azzal sem értenek egyet, hogy e kutyák erőszakosságáért főként a kiképző a felelős.
– Ez a vélekedés röviden összefoglalva megalapozatlan. A harci kutyák tenyésztése évszázadok óta nemcsak a morc küllemre, a hatalmas testi erő és a kitartás növelésére irányul. Náluk az „előnyösnek” számító viselkedési és jellembeli tulajdonságok mára csakis egy másik kutyával történő végletekig tartó, voltaképpen abnormális küzdelem célját szolgálják – nyilatkozta lapunknak Pongrácz Péter etológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológia tanszékének munkatársa. – A harci kutyák küzdelme biológiai szempontból abnormálisnak tekinthető, hiszen mellőzi a vértelen megoldásra való törekvést.
A kutyák közötti szokványos összecsapások során mindkét fél igyekszik elkerülni a sérüléseket. Az összeakaszkodás előtt pózolással, fenyegetéssel próbálják elriasztani a másikat, és öröklött „fékek” lépnek bennük működésbe, amikor a másik megadja magát. A harci kutyáknál nincs ilyen.
– Nyilvánvaló, hogy tréninggel, tapasztalatszerzéssel a harci kutyák magatartása is alakítható, vadságuk, veszélyességük fokozható. Azonban a vizsla vagy a terelőkutya esetében sem kérdőjelezzük meg a „mesterséghez” kellő hajlam, ösztön, alapviselkedés-készlet örökölhetőségét, s nincs ez másként a harci kutyáknál sem – folytatja Pongrácz. – Az ilyen kutyák rehabilitációja leginkább az ember morális igényeiből fakad, de nem igazán eredményez a többi kutyával biztonságosan összeereszthető, egyszerűen tartható állatot. Legfeljebb szakszerűen csomagolt időzített bombát.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.