Fényfüggöny

Elhárítható-e a halálos szúnyogcsípés?

2011. február 1., kedd 00:00

Bill Gates jótékonysági alapítványa egymillió dollárral támogatja egy magyar asztrofizikus kutatását. A hír első hallásra legalábbis furcsa, hiszen az asztrofizika nem az a tudományterület, amely azonnal jobbá teszi az emberek életét. Márka Szabolcs azonban rájött, hogy ismeretei a malária elleni harcban is hasznosulhatnak.
Évszázadok óta próbálnak védekezni a trópusokon a maláriát terjesztő szúnyogok támadása ellen. Eddig alapvetően kémiai és mechanikai módszereket használtak, de egyik sem nyújt teljes védettséget. Alkalmazásuk sok odafigyelést igényel, és káros mellékhatásaik lehetnek. A maláriaháló értelmét veszti, ha bármily parányi lyuk vagy rés marad rajta, így csak aprólékos és hosszú művelettel lehet elhelyezni az ágy fölött úgy, hogy valóban ne tudjanak áthatolni rajta a csöppnyi fenevadak. Gyakran előfordul az is, hogy ugyanazt a hálót használják halászatra, amelytől éjszaka a malária terjesztőinek távol tartását remélik – hiába.
Másfajta bajjal jár, veszélyt rejt a kémiai védekezés. A maláriaszúnyog elleni leghatásosabb méreg a DDT, de ezt már a világ sok országában rég betiltották mérgező volta miatt. E vegyszer, ha bekerül a természetbe, nagyon nehezen tűnik el onnan. Végighalad a táplálékláncon, egyre csak gyülemlik az állatok szervezetében, majd végül bejut a halat, madarat elfogyasztó emberbe is, akinek a szervezetében akár rákot is okozhat. De a trópusi területeken a malária sokkal kézzelfoghatóbb veszély, mint a DDT okozta – ráadásul sokáig észrevehetetlen – betegségek, ezért válogatás nélkül használták a szert mindenütt, még az élelmiszer tárolására használt helyiségekben is. A rovarirtók túlzott használata azonban nem csak a mellékhatásaik miatt káros.
A DDT a második világháború alatt és utána szinte csodaszernek bizonyult, rendkívül hatékonyan visszaszorította a maláriát. Srí Lankán például évente hárommillióan haltak meg maláriában, de 1964-ben, az első évben, amikor DDT-vel permeteztek, mindössze huszonkilencen. 1968-ban, miután pénzügyi okokból felfüggesztették a permetezést, újra hatszázezerre emelkedett a halálos áldozatok száma. A DDT használata azonban csakhamar rezisztens szúnyogtörzsek megjelenését eredményezte, amelyekre már nem hatott annyira. Ma az Egészségügyi Világszervezet főleg a lakások belső falának permetezésére ajánlja, így elejét lehet venni annak, hogy a természetes vizekbe kerüljön, és ellenálló vérszívók terjedjenek el a környéken.
A hagyományos módszerek tehát nem nyújtanak kellő védelmet, és ez ösztönzi a kutatókat arra, hogy új fegyvereket vessenek be. A szúnyogok minden érzékszervüket felhasználják arra, hogy megtalálják áldozatukat, így az embert is. Ha megzavarjuk az érzékelésüket, például a látásukat, nehezebben jutnak el az emberi bőrhöz. Erre az optika és a lézertechnológia bizonyulhat alkalmasnak, ismerte föl az Amerikában dolgozó Márka Szabolcs.
– Mindig alapkutatással, először részecske-, majd asztrofizikával foglalkoztam. De egy barátom egyszer megkérdezte, hogy segítenek-e valakinek konkrétan a felfedezéseink. Ez a kérdés pedig benne maradt a fejemben – mondja Márka Szabolcs, a New York-i Columbia Egyetem fizikusa, aki főként a gravitációs hullámokat kutatja. – Az alapkutatás nagyon jó az emberiségnek, de csak közvetett módon. A mágneses rezonancián alapuló képalkotás, az MRI vagy a pozitronemissziós tomográfia, a PET mind a fizikai alapkutatás melléktermékei. Az MRI-t például ebben az épületben fejlesztették ki, ahol most ülök, és először csak anyagkutatásra használták. Így hát nem hagyott nyugodni, hogy valamilyen közvetlenül hasznosítható dologra használjam optikai tudásomat.
Márka a malária okozta afrikai csecsemőhalandóságból kiindulva azt valószínűsíti, hogy négy gyermeke közül kettő már halott lenne, ha Közép-Afrikában, az ott általánosnak számító életkörülmények között kellett volna felnőniük. A fizikust személyes veszteség is érte: még itthon maláriás lett egy korábban Ugandában járt kollégája, és röviddel hazaérkezése után meghalt.
Mindezen élmények hatására terelődött a figyelme a malária felé. Kezdetben meg akarták ölni a szúnyogokat fénnyel, de aztán egy véletlen felfedezés hatására rájöttek, hogy megzavarva látásukat el is lehet őket riasztani, ami a végeredmény szempontjából ugyanolyan hatékony. Márka Szabolcs és munkatársai tehát fő kutatási témájuk mellett évek óta szúnyogokat röptetnek laboratóriumi körülmények között, miközben fényfalakkal próbálják őket terelgetni és elriasztani. Bár a kísérletek során lézerfényt használtak, a majdani gyakorlati alkalmazás során nem szükségszerűen kell ragaszkodni a lézerhez.
– A lézer azért jó, mert könnyen és gyorsan tudunk kísérletezni a segítségével a laborban. Bármilyen alakzatot, nyalábot, síkot, kúpot létre tudok hozni, amely egyenesen terjed a térben, és vezérelni tudom a jellemzőit. És éppen ilyen lézersíkkal lehet lezárni az ablakok és ajtók hézagait. A plafonra pedig fényforrást helyezhetünk, amely kúpszerű lézerpalástot von az ágy köré.
Úgy tűnik tehát, hogy a szúnyogok reflexesen visszafordulnak, ha egyik pillanatról a másikra felerősödik a fényerősség. Nem elkerülni próbálják, és főleg nem felé repülnek, ahogy egy utcai lámpa esetében megszokott, hanem száznyolcvan fokos fordulatot véve hátat fordítanak neki és elrepülnek. Az adja e jelenség érdekességét, hogy a fény valójában nem káros a szúnyogokra. Tehát bár károsodás nélkül átrepülhetnének rajta, mégsem ezt teszik. Csak néhány centimétert tesznek meg a fényben, de újabb kísérletekkel kiderítették, hogy ezt is csupán azért teszik, mert ennyi időre van szükségük az érzékeléstől a reagálásig. A fény nem egyszerűen elvakítja a szúnyogokat. A kutatók genetikailag módosított legyeket vizsgálva megállapították, hogy azok a rovarok, amelyekben kikapcsolták az egyes érzékszerveket irányító géneket, ugyanúgy visszafordultak a fény láttán. Tehát nem az érzékelés szintjén hat a fény a szúnyogokra, hanem összetett idegrendszeri hatást vált ki náluk.
A fény erőssége és elhelyezkedése alapvetően meghatározza, hogy milyen hatékonyan képes távol tartani a vérszívókat. A szúnyogok akkor ijednek meg, ha hirtelen nagyon erős fénybe repülnek be. Tökéletes módszer nincs, a fényfüggöny sem az. A kísérletekben néhány szúnyog bátrabbnak bizonyult társainál, és átrepült a fényen. Bár ők csak töredékét tették ki az összes vizsgált rovarnak, ilyen veszélyes betegség esetében biztosra kell menni. Ezért többszörös fényforrásra, illetve a klasszikus védekezőeszközök használatára is szükség lehet.
Ez azonban ma még csak elméleti lehetőség, gyakorlati alkalmazása előtt rendkívül sok problémát kell megoldani. Az első ezek közül, hogy a fényforrás árammal működik, a malária sújtotta közép-afrikai, délkelet-ázsiai országokban viszont, ha be is van vezetve a villany a házakba, a hálózat működése nem nevezhető megbízhatónak.
Márka és munkatársai eddigi kutatásait is százezer dollárral támogatta a Microsoft alapítója és felesége által vezetett Bill és Melinda Gates Alapítvány, de most megfejelte a támogatást egymillió dollárral. Bár a kutatás hosszú távú célja a kutatás védelme, alapkutatóként pontosabban fel kell térképezniük a szúnyogok fényre adott reakcióit és azt, hogyan hat genetikai állományuk e viselkedésükre. De ez nem jelenti azt, hogy Márka Szabolcs nem gondolkozott el azon, mikor lehet gyakorlati eszköz a felfedezésükből. Reményei szerint tíz éven belül megkezdődhet a fénnyel dolgozó szúnyogriasztó sorozatgyártása. A föld maláriával fertőzött vidékei jellemzően egyben a legszegényebb területek is, így az eszköz forgalmazását össze kell kötni az elektromos hálózat fejlesztésével.
– Az afrikai bajok egyik oka az, hogy a gyerekek nem tudnak tanulni, és sokszor egyszerűen a sötét miatt nem. Európában nem is érti senki, hogy mi az a sötét – mondja Márka Szabolcs. – Egy afrikai család évi nyolcvan dollárt költ gyertyára, ami hatalmas összeg az ottaniak jövedelméhez viszonyítva. És egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ezek a gyertyák a tanuló gyermekek könyvét világítják meg. A szúnyogriasztóval együtt viszont lámpákkal is felszerelhetnénk a házaikat.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.