Fidzsi snapszer

Három év alatt a föld körül

2010. július 27., kedd 00:00

k ö n y v e s h á z
Amikor interjút készítettem Méder Áronnal, a földet három év alatt megkerülő hajóssal hazaérkezése napján, mondta, hogy könyvet készül írni. Kissé szkeptikus voltam a művet illetően, hiszen beszélgetésünk témája főként a magány megélése, a tenger színeinek élménye és a reggelente a fedélzetre sodort repülőhalakból készült reggeli ízének egyhangúsága volt. Attól tartottam, hogy eluralkodnak a könyvben a „magányos hajós elmélkedései a világról” címkével illethető fejezetek, ami talán nem lett volna elegendő egy kötetre.
Megkönnyebbültem, amikor az immár megjelent könyvet kézbe véve kiderült, hogy erről szó sincs. Klasszikus útinapló, a szerző élményeit követi végig a több mint ezernapos út során. Méder megszámlálhatatlanul sok emberrel találkozott, amikor partra lépett az érintett városok és falvak kikötőiben. Egyikük Nat, a gambiai menekült, aki a Zöld-foki-szigeteken tengeti életét. Ahogy sorstársai, ő is olyan hajóra vár, amelyik hajlandó lesz Amerikába csempészni okmányok és vízum nélkül. Az Atlanti-óceánon átkelésre készülő Áron barátságot kötött vele, de többet nem tudott tenni érte. Nat cserébe beavatta a szigeten élő afrikai kolónia életébe, és indulásakor szomorúan integetett utána a kikötőben. Nat csak álmodhat egy másik ismerős, Mátyás életéről. Az 1956-ban Ausztráliába vándorolt magyar már harminc éve nem járt itthon, és mivel már nem élnek közeli rokonai, nem is tervezi a hazalátogatást. Darwinba érkezve a Carina hajó éppen Mátyás 13,5 méteres Balaton nevű vasvitorlása mellett vetett horgonyt.
Az utazás három éve alatt Méder nem vitorlázott folyamatosan. Fidzsi szigetén hét hónapot rostokolt, mivel meghibásodott hajójának motorja, vitorláit pedig szél híján nem tudta használni. Mire megjavították a motort, beköszöntött a hurrikánszezon, így Áron jobbnak látta, ha a szigeten tölti a 2007 novembere és 2008 áprilisa közötti időszakot. Fidzsi barátaival vasárnaponként gyakran eljárt az istentiszteletre, majd együtt ebédeltek, délután pedig kártyáztak. A játék, amellett, hogy nem magyar kártyával játszották, a nálunk is jól ismert snapszer volt. Méder Áron azonban nem bírt ki hat hónapot a szárazföldön, egy hónapra elszegődött egy Új-Zélandra induló halászhajóra matróznak.
A könyvet hasznos függelék zárja, az olvasó megtalálhatja benne a hajós szakkifejezéseknek, a szélsebesség osztályozására szolgáló Beaufort-skála értékeinek magyarázatát és a Carina részleges technikai paramétereit is. Az úti kalandok kedvelői nem fognak csalódni Méder Áron könyvében. Megvan benne minden, ami egy fotelban megtett világ körüli hajóúthoz kell.
(Méder Áron: Békét és szelet! Három év alatt a föld körül. Jaffa Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 2940 forint.)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.