Galaktikus magány

Almár Iván az idegen életformákról

2011. június 28., kedd 00:00

Az elmúlt évtized az űrkutatásban való csalódás évtizede lett. A gazdasági válság hatására megrendült amerikai költségvetési helyzetre figyelő politikusok először a Mars-utazást tolták ki a semmibe vesző távoli jövőbe, majd a Hold helyette tervezett „újrafelfedezését” vették le a napirendről. Az űrkutatásnak tehát vége.
Almár Iván űrkutató-csillagásznak valószínűleg kissé megemelkedik a vérnyomása, ha az előző állítást olvassa. Sosem felejti el ugyanis hangsúlyozni, hogy az űrkutatás él és virul, mindössze az automatizálás és a robottudomány fejlődésével az önműködő szondák vették át az ember feladatát. A galaxis felfedezéséhez immár nincs szükség a televízióban kétségkívül remekül mutató, egyébként azonban számos nehézséget, veszélyt hozó hős űrhajósok részvételére. Azt már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy felfedezettnek tekinthetünk-e egy égitestet, ha lefényképezi, esetleg leszáll rá egy ember alkotta robot.
A Kozmikus társkereső az űrkutatás, ha lehet, még ellentmondásosabb – és még nehezebben indokolható értelmű – részterületével foglalkozik: az idegen életformák és a Földhöz hasonló bolygók keresésével. Pedig valószínűleg ez volt az űrkutatás kiinduló gondolata. Sokan már jóval az első rakéták és mesterséges holdak startja előtt magányosnak érezték magukat ezen a bolygón, és képtelenek voltak elfogadni, hogy egyedül vagyunk a világegyetemben. Hamar kiderült: kicsi az esély arra, hogy a Naprendszerben intelligens földön kívüli civilizációra bukkanjunk. A jelenlegi technikai fejlettség mellett viszont még nagyon sokáig nem léphet ki az ember bolygórendszerünkből.
Maradtak tehát az űrszondák, a fülelés és a semmibe küldött üzenetek. Az 1972-es indítású Pioneer–10-től kezdve több olyan űrszondán is elhelyeztek az emberi civilizációról tudósító üzeneteket, amelyek évek múltán kijutnak a Naprendszerből. Könnyen belátható, hogy még ha hemzsegnek is odakint az intelligens civilizációk, elenyészően kicsi az esélye annak, hogy valaha is megtalálják és megfejtik a fémtáblákba gravírozott üzeneteket.
A földönkívülieknek szóló üzenetek újabb közvetítő eszközre leltek, amikor a hidegháború végeztével feladat nélkül maradt sok orosz rádióteleszkóp. Bár a tudományos közvélemény folyamatosan bírálta a vállalkozást, segítségükkel rádióüzeneteket küldtek a közeli csillagok irányába. Sokkal nagyobb megbecsülésnek örvend e projekt fordítottja, amikor az idegenek tevékenységét bizonyító rádiójeleket keresnek az űrből érkező sugárzás frekvenciatengerében. A SETI-nek rövidített vállalkozás, bár már fél évszázada folyik, eddig semmilyen eredményre nem vezetett. Bár ez korántsem meglepő, a sikernek ugyanis statisztikailag alig kimutatható esélye van, a pénzügyi támogatók meglehetősen csalódottak lehetnek.
Sokkal gyorsabb sikerrel kecsegtet a Föld-szerű exobolygók (a Naprendszeren kívüli bolygók) keresése. Az utóbbi években tömegével fedeznek föl ilyeneket. Űrszondákkal kutatnak közöttük olyanok után, amelyek jellege és elhelyezkedése hasonló a Földéhez, így akár élet is lehet rajtuk. Ezzel csak az a gond, hogy ha találnak is ilyen égitesteket, azok elképzelhetetlen messzesége gyakorlatilag kizárja, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk őket.
Az űrkutató szerző tevékeny szerepet vállalt a nemzetközi SETI-közösségben az elmúlt évtizedekben. A program haszna iránt elkötelezett, de ez nem homályosítja el tudományos objektivitását. Szakmai tevékenysége okán így Almár Iván tekinthető e tudományterület legalaposabb tudással bíró magyar szakértőjének. Könyvei ezért mindig érdeklődésre tarthatnak számot, és a Kozmikus társkereső sem okoz majd csalódást a sci-fi iránt elkötelezett égfürkészek számára.
(Almár Iván: Kozmikus társkereső. Kossuth Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2980 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.