Game, szett, meccs

2010. július 6., kedd 00:00

S Z Á M O K  N Y E L VÉ N
Csütörtökön fejeződött be a világ leghosszabb teniszmeccse. Az amerikai John Isner és a francia Nicolas Mahut – bár egyikük sem nevezhető világklasszis játékosnak – most már végérvényesen bekerül a teniszévkönyvekbe. Szerdán reggeltől estig játszották mérkőzésük döntő, ötödik játszmáját, de nem bírtak egymással. A wimbledoni nyílt bajnokság azon kevés tenisztornák közé tartozik, ahol az utolsó szettben nem lehet rövidítéssel győzni. A mérkőzés addig tart, míg az egyik játékos két játékkal többet nyer ellenfelénél, tehát legalább egyszer elveszi annak adogatójátékát. A meccs hoszszúsága gyakorlatilag minden eddigi rekordot megdöntött már.

10
órája (egészen pontosan 9 órája és 58 perce) tartott szerda este Isner és Mahut mérkőzése, amikor a sötétedés – és a játékosok félholt állapota – miatt félbeszakították a meccset. Az amerikai annyira fáradt volt már, hogy az egyik szünetben felé nyújtott banánt is képtelen volt elvenni. Másnap, összesen több mint 11 órát igénybe véve, ért véget a maratoni mérkőzés.

782
ülőhely áll mindössze a közönség rendelkezésére a wimbledoni All England teniszklub 18-as pályáján, ahol a meccset játszották. A szervezők láthatóan nem számítottak arra, hogy ilyen szenzációs mérkőzés kerekedik belőle, ezért tették ezt a viadalt erre a félreeső pályára. Szerda este a nézők, akik között már John McEnroe is jelen volt, hangos „még akarjuk!” skandálással tiltakoztak a felfüggesztés ellen.

70:68
volt a végeredmény Isner javára.

148.
a teniszranglistán Mahut, míg Isner a 19., így az amerikainak a papírforma szerint könnyedén át kellett volna lépnie a francián. A győztesre a 43. pozíciót elfoglaló holland Thiemo de Bakker vár a második fordulóban.

40
perc alatt ért véget minden idők legrövidebb wimbledoni férfimeccse. 1936-ban Fred Perry (akiről később pólómárkát is elneveztek) Gottfried von Crammot győzte le 6:1, 6:1, 6:0-ra.

33
év után az előzetes bejelentések szerint II. Erzsébet királynő is kilátogatott csütörtökön a tenisztornára. A kiadott sajtóközleményből azonban kiderül, hogy a királynő nem a maratoni meccsre, hanem a jelenleg legnépszerűbb brit teniszező, Andy Murray szereplésére volt kíváncsi.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.